Spring rolls fot. Adobe Stock

Spring rolls - 3 przepisy na azjatycką przekąskę

Spring rolls to świeże warzywa zawinięte w okrągłe płaty ryżowe razem z kurczakiem, serem tofu lub rybą, najczęściej łososiem.
Małgorzata Machnicka / 08.03.2021 06:10
Spring rolls fot. Adobe Stock

Spring rolls to lekka, świeża i zdrowa przystawka z azjatyckiej kuchni. Znakomicie sprawdza się zarówno na imprezie, jak i na drugie śniadanie.

Jakie składniki są niezbędne do przygotowania spring rollsów? Potrzebny będzie papier ryżowy (kupisz go w sklepach z azjatycką żywnością lub w dużych supermarketach za 5-6 złotych) i świeże warzywa - marchewka, kapusta (czerwona i/lub biała), sałata, ogórek. Spring rollsy mogą składać się z samych warzyw albo być przygotowane razem z łososiem - surowym lub pieczonym, krewetkami, kurczakiem, wołowiną albo w wersji wegańskiej - z tofu.

Spis treści:

  1. Spring rolls z kurczakiem
  2. Spring rolls wege
  3. Spring rolls z łososiem
  4. Sos do spring rolls

Przepis na spring rolls z kurczakiem

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 10 sztuk papieru ryżowego,
  • 2 marchewki,
  • liście sałaty,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/4 czerwonej kapusty, 
  • 1 awokado.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj, osusz i zamarynuj w sosie sojowym. Odstaw na 30 minut do lodówki.
  2. Mięso usmaż na złoto na patelni grillowej - po 3 minuty z każdej strony. Gdy ostygnie, pokrój je w cienkie, skośne plastry.
  3. Marchewki pokrój w cienkie słupki, cebulę w piórka.
  4. Awokado obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z limonki.
  5. Przygotuj arkusz papieru ryżowego zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu: arkusz zanurz na kilka sekund w letniej wodzie, a następnie równo ułóż na desce.
  6. Nałóż sałatę, marchewkę, kurczaka, awokado i cebulę i zawijaj w zgrabne rulony (tak samo, jak naleśniki do krokietów).
  7. Spring rollsy z kurczakiem możesz podawać przekrojone na pół.

przepis na spring rolls z kurczakiem
fot. Adobe Stock

Przepis na spring rolls wege

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu,
  • 10 sztuk papieru ryżowego,
  • 150 g makaronu sojowego,
  • kilka listków sałaty masłowej,
  • 1/2 szklanki kiełków fasolki mung,
  • 1 średni ogórek zielony,
  • 2 marchewki,
  • 1/4 czerwonej kapusty,
  • 1 awokado,
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • sok z 1/2 limonki,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sos do marynowania warzyw:

  • sok z 1 limonki,
  • otarta skórka z jednej limonki,
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 50 ml octu ryżowego.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Tofu odsącz z nadmiaru wody, pokrój w cienkie słupki i zalej sosem sojowym. Po 10 minutach, przełóż je na rozgrzaną patelnię i usmaż na złoto - powinno być złote z każdej strony. 
  3. Przygotuj marynatę do warzyw: wszystkie składniki wymieszaj w misce.
  4. Ogórek i marchewkę pokrój w cienkie słupki, przełóż do miski i zalej przygotowanym sosem.
  5. Awokado obierz, pokrój na plastry i skrop sokiem z limonki.
  6. Kapustę drobno posiekaj i wymieszaj z sokiem z limonki.
  7. Arkusz papieru ryżowego zanurz na kilka sekund w letniej wodzie, ułóż na desce i układaj na sobie wszystkie składniki. Zawiń całość w zgrabne ruloniki. 
  8. Spring rollsy w wersji wege to doskonała przekąska na lunch.

spring rolls przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na spring rolls z łososiem

Składniki:

  • 300 g surowego łososia,
  • kilka liści sałaty,
  • 100 g makaronu sojowego,
  • 1 marchewka, 
  • 1 ogórek,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 5 łyżek sosu sojowego.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W miseczce wymieszaj sos sojowy i z sokiem z limonki.
  3. Łososia umyj, pokrój na cienkie plastry i zalej przygotowaną marynatą.
  4. Marchewkę i ogórka pokrój w cienkie słupki. Przełóż do miski i dodaj do nich olej sezamowy.
  5. Zmocz arkusze papieru ryżowego i układaj wszystkie składniki obok siebie. Zawiń spring rolls w rulony.

przepis na spring rolls z łososiem
fot. Adobe Stock

Przepis na sos do spring rolls

Składniki:

  • 100 ml sosu sojowego jasnego,
  • 2 czerwone papryczki chilli,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • sok z 1 limonki,
  • otarta skórka z jednej limonki,
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przelej sos sojowy, dodaj ocet, sok z limonki i cukier trzcinowy. Całość wymieszaj.
  2. Dodaj starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i skórkę startą z limonki.
  3. Odstaw sos do spring rolls na godzinę do lodówki.

Więcej przepisów na azjatyckie dania:

Zupy ramen - jak zrobić ramen w domu?
Zupy ramen - jak zrobić ramen w domu?
Ramen to niezwykle esencjonalna japońska potrawa, na którą składa się bulion, makaron, tare, olej smakowy i dodatki. Może występować w wersji mięsnej, rybnej i wegetariańskiej.
Zupa pho - 3 przepisy na wietnamską zupę w wersji z wołowiną, kurczakiem i wegetariańską
Zupa pho - 3 przepisy na wietnamską zupę w wersji z wołowiną, kurczakiem i wegetariańską
Zupa pho, to zaraz po sajgonkach, najbardziej popularne danie kuchni wietnamskiej. W Wietnamie jada się ją nie tylko na obiad, ale również na kolację czy śniadanie.
Sajgonki - jak zrobić sajgonki z mięsem
Sajgonki - jak zrobić sajgonki z mięsem
Sajgonki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Trudności przysparza zwijanie sajgonek oraz fakt, że sajgonki pękają - problemem może być zbyt duża ilość farszu lub jego wilgotność.
Pad thai - przepis na najsłynniejsze danie kuchni tajskiej
Pad thai - przepis na najsłynniejsze danie kuchni tajskiej
Masz ochotę na prosty, ale ciekawy obiad? Koniecznie wypróbuj pad thai. Przepis na pyszną wersję z tofu i krewetkami znajdziesz u nas.