Spring rolls z tofu marynowanym

Lekkie, świeże i zdrowe. Znakomicie sprawdzą się zarówno na imprezie jak i na drugie śniadanie.

Lekkie, świeże i zdrowe. Znakomicie sprawdzą się zarówno na imprezie jak i na drugie śniadanie.

Spring rolls z tofu marynowanym

Składniki

  • 1 opakowanie tofu marynowanego Polsoja
  • papier ryżowy (ok. 20-25 szt.)
  • 150 g ulubionego makaronu (drobnego lub takiego, który można z łatwością pokroić na mniejsze kawałki)
  • ½ szkl. kiełków fasolki mung
  • 1 średni ogórek zielony
  • 1 pęczek dymki
  • 1 szkl. marchewki pokrojonej w słupki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 awokado
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • Sól, pieprz do smaku

Marynata do warzyw

  • Sok z dwóch limonek
  • Otarta skórka z jednej limonki
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 50 ml octu ryżowego
  • Sos do maczania:
  • ½ szkl. sosu sojowego
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • Sok z dwóch limonek
  • Otarta skórka z jednej limonki
  • 1 łyżka startego imbiru

Przygotowanie:

1. Ogórek, marchewkę, paprykę pokroić w cienkie słupki; przygotować marynatę do warzyw i dodać do niej warzywa; wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki;
2. Przygotować sos do maczania;
3. Przygotować makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu; wystudzić;
4. Do dużej miski włożyć: makaron, warzywa razem z marynatą, pokrojone w kostkę awokado, kiełki fasoli mung, pokrojoną dymkę, posiekaną pietruszkę. Całość wymieszać;
5. Przygotować arkusz papieru ryżowego zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (arkusz zanurzyć na kilka sekund w letniej wodzie, a następnie równo ułożyć na desce), nałożyć odpowiednią ilość farszu i zawinąć (zawijać tak samo jak naleśniki do krokietów). Czynność powtarzać do wykończenia nadzienia.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)