Spring rolls to lekka, świeża i zdrowa przystawka z azjatyckiej kuchni. Znakomicie sprawdza się zarówno na imprezie, jak i na drugie śniadanie.
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania spring rollsów? Potrzebny będzie papier ryżowy (kupisz go w sklepach z azjatycką żywnością lub w dużych supermarketach za 5-6 złotych) i świeże warzywa - marchewka, kapusta (czerwona i/lub biała), sałata, ogórek. Spring rollsy mogą składać się z samych warzyw albo być przygotowane razem z łososiem - surowym lub pieczonym, krewetkami, kurczakiem, wołowiną albo w wersji wegańskiej - z tofu.
Spis treści:
Przepis na spring rolls z kurczakiem
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka,
- 10 sztuk papieru ryżowego,
- 2 marchewki,
- liście sałaty,
- 1 czerwona cebula,
- 1/4 czerwonej kapusty,
- 1 awokado.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyj, osusz i zamarynuj w sosie sojowym. Odstaw na 30 minut do lodówki.
- Mięso usmaż na złoto na patelni grillowej - po 3 minuty z każdej strony. Gdy ostygnie, pokrój je w cienkie, skośne plastry.
- Marchewki pokrój w cienkie słupki, cebulę w piórka.
- Awokado obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z limonki.
- Przygotuj arkusz papieru ryżowego zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu: arkusz zanurz na kilka sekund w letniej wodzie, a następnie równo ułóż na desce.
- Nałóż sałatę, marchewkę, kurczaka, awokado i cebulę i zawijaj w zgrabne rulony (tak samo, jak naleśniki do krokietów).
- Spring rollsy z kurczakiem możesz podawać przekrojone na pół.
fot. Adobe Stock
Przepis na spring rolls wege
Składniki:
- 1 opakowanie tofu,
- 10 sztuk papieru ryżowego,
- 150 g makaronu sojowego,
- kilka listków sałaty masłowej,
- 1/2 szklanki kiełków fasolki mung,
- 1 średni ogórek zielony,
- 2 marchewki,
- 1/4 czerwonej kapusty,
- 1 awokado,
- 6 łyżek sosu sojowego,
- 1 pęczek kolendry,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- sok z 1/2 limonki,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na sos do marynowania warzyw:
- sok z 1 limonki,
- otarta skórka z jednej limonki,
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego,
- 50 ml octu ryżowego.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Tofu odsącz z nadmiaru wody, pokrój w cienkie słupki i zalej sosem sojowym. Po 10 minutach, przełóż je na rozgrzaną patelnię i usmaż na złoto - powinno być złote z każdej strony.
- Przygotuj marynatę do warzyw: wszystkie składniki wymieszaj w misce.
- Ogórek i marchewkę pokrój w cienkie słupki, przełóż do miski i zalej przygotowanym sosem.
- Awokado obierz, pokrój na plastry i skrop sokiem z limonki.
- Kapustę drobno posiekaj i wymieszaj z sokiem z limonki.
- Arkusz papieru ryżowego zanurz na kilka sekund w letniej wodzie, ułóż na desce i układaj na sobie wszystkie składniki. Zawiń całość w zgrabne ruloniki.
- Spring rollsy w wersji wege to doskonała przekąska na lunch.
fot. Adobe Stock
Przepis na spring rolls z łososiem
Składniki:
- 300 g surowego łososia,
- kilka liści sałaty,
- 100 g makaronu sojowego,
- 1 marchewka,
- 1 ogórek,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- sok z 1/2 limonki,
- 5 łyżek sosu sojowego.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W miseczce wymieszaj sos sojowy i z sokiem z limonki.
- Łososia umyj, pokrój na cienkie plastry i zalej przygotowaną marynatą.
- Marchewkę i ogórka pokrój w cienkie słupki. Przełóż do miski i dodaj do nich olej sezamowy.
- Zmocz arkusze papieru ryżowego i układaj wszystkie składniki obok siebie. Zawiń spring rolls w rulony.
fot. Adobe Stock
Przepis na sos do spring rolls
Składniki:
- 100 ml sosu sojowego jasnego,
- 2 czerwone papryczki chilli,
- 1 łyżka octu ryżowego,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- sok z 1 limonki,
- otarta skórka z jednej limonki,
- 1 łyżka startego imbiru,
- 2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Do miski przelej sos sojowy, dodaj ocet, sok z limonki i cukier trzcinowy. Całość wymieszaj.
- Dodaj starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i skórkę startą z limonki.
- Odstaw sos do spring rolls na godzinę do lodówki.
Więcej przepisów na azjatyckie dania: