Puchero, choć jest potrawą pochodzenia argentyńskiego, uznawane jest także za przysmak Hiszpanów. Przyrządza się je z różnego rodzaju kawałków mięsa oraz warzyw: grochu, kapusty, kukurydzy, papryki. Po przejrzeniu listy składników możemy domyślić się, że jest to danie dla osób lubiących wyraziste i ostre smaki. Tak naprawdę puchero jest potrawą, którą można modyfikować i przygotowywać kierując się swoimi gustami kulinarnymi. Możemy je porównać do naszego polskiego bigosu, czy leczo – potraw, które tak naprawdę mogą być przyrządzone z każdego rodzaju mięsa i warzyw. Puchero nie wymaga od nas dużego nakładu pracy, a wszystkie składniki finalnie lądują w jednym naczyniu, dlatego nazywane jest potrawą jednogarnkową.
Zobacz także: Grill w argentyńskim stylu
Jak przyrządzić puchero?
Składniki:
- 10 dag boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 25 dag mięsa gulaszowego
- 2 marchewki
- 1/2 kapusty włoskiej
- 1/2 szklanki ryżu
- 5 ziemniaków
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku (w zależności od tego, jak intensywny smak potrawy chcemy uzyskać)
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pokrojony w paski boczek podsmażyć z cebulą i mięsem gulaszowym. Dodać 3 szklanki gorącej wody i gotować pół godziny. Po upływie tego czasu dodać pokrojoną marchew, kapustę, ziemniaki, zmiażdżony czosnek i wsypać ryż. Wlać wino i dusić przez kolejne pół godziny. na koniec dodać do wszystkiego fasolę z puszki i doprawić według uznania.
Zobacz także: Sery argentyńskie