Danie jednogarnkowe.

Puchero - jednogarnkowa potrawa z Argentyny

Polacy mają bigos, a Argentyńczycy swoje puchero. Potrawa łatwa w przygotowaniu, niewymagająca wyszukanych składników. Idealna dla osób, które lubią zjeść coś tradycyjnego i treściwego.
/ 26.06.2013 12:13
Danie jednogarnkowe.

Puchero, choć jest potrawą pochodzenia argentyńskiego, uznawane jest także za przysmak Hiszpanów. Przyrządza się je z różnego rodzaju kawałków mięsa oraz warzyw: grochu, kapusty, kukurydzy, papryki. Po przejrzeniu listy składników możemy domyślić się, że jest to danie dla osób lubiących wyraziste i ostre smaki. Tak naprawdę puchero jest potrawą, którą można modyfikować i przygotowywać kierując się swoimi gustami kulinarnymi. Możemy je porównać do naszego polskiego bigosu, czy leczo – potraw, które tak naprawdę mogą być przyrządzone z każdego rodzaju mięsa i warzyw. Puchero nie wymaga od nas dużego nakładu pracy, a wszystkie składniki finalnie lądują w jednym naczyniu, dlatego nazywane jest potrawą jednogarnkową.

Zobacz także: Grill w argentyńskim stylu

Jak przyrządzić puchero?

Składniki:

  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 25 dag mięsa gulaszowego
  • 2 marchewki
  • 1/2 kapusty włoskiej
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 5 ziemniaków
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku (w zależności od tego, jak intensywny smak potrawy chcemy uzyskać)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pokrojony w paski boczek podsmażyć z cebulą i mięsem gulaszowym. Dodać 3 szklanki gorącej wody i gotować pół godziny. Po upływie tego czasu dodać pokrojoną marchew, kapustę, ziemniaki, zmiażdżony czosnek i wsypać ryż. Wlać wino i dusić przez kolejne pół godziny. na koniec dodać do wszystkiego fasolę z puszki i doprawić według uznania.

Zobacz także: Sery argentyńskie

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)