Przepis na łazanki z kapustą i grzybami według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na łazanki z kapustą i grzybami:
- 200 g makaronu łazanki
- 50 g suszonych grzybów
- łyżeczka majeranku
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- 2 posiekane cebule
- 2-3 łyżki oleju
- pół łyżeczki mielonego kminku
- łyżeczka cukru
- 500 g kiszonej kapusty
Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami?
Wcześniej namoczone grzyby gotujemy w garnku przez 20 minut pod przykryciem. Na patelni przesmażamy cebulę z odrobiną oleju. W międzyczasie siekamy drobno kiszoną kapustę. Wyławiamy grzyby z garnka i drobno siekamy. Bulion grzybowy przelewamy przez sitko wyłożone ręcznikiem papierowym. Dolewamy do cebuli i kiszonej kapusty z posiekanymi grzybami. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu przez 50 minut. Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie do miękkości. Porcję makaronu mieszamy z porcją kapusty.
Zobacz inne przepisy w formie wideo