Mięta - absolutna królowa letnich dań. Pomaga gasić pragnienie, wystarczy dorzucić ją do zwykłej wody mineralnej. Latem warto ją dodawać do sałatek, posypywać nią dania zapiekane i pieczone. Nada świeży smak potrawom z groszkiem, posiekana wzmocni działanie chłodników. Z herbatą nie tylko łagodzi dolegliwości pokarmowe, ale sprawia, że żaden upał nie straszny.
Anyżek - zastosowanie ma wszechstronne i może być stosowany przez cały rok, ale latem jego specyficzny aromat bardzo pasuje do lekkich dań. Chińczycy żuli go dla odświeżenia oddechu, ale on potrafi zapewniać świeżość deserów, słodkich kremów, kompotów i trunków. Można go też dodawać do sosów towarzyszących mięsom.
Bazylia - doskonałe ziółko na letnie dni, ma bowiem w sobie świeżość, lekkość, słodycz i lekką cytrynowość. Nie nadaje się do długiego gotowania, wiec siłą rzeczy najlepiej sprawdzi się w surówkach i sałatkach, ze świeżymi serami i pomidorami. Lubi też warzywa strączkowe, sosy do mięs i do warzyw.
Cytryna i limonka - obie mają w sobie lato, więc ich sos lub aromatyczna, otarta skórka zapewnią potrawom lekkość i finezję. Świetnie komponują się z rybą, z lekkimi mięsami, odnajdują się w daniach o charakterze wschodnim oraz w kuchni śródziemnomorskiej.
Szałwia - aromatyczna i intensywna, lubi dominować, ale dobrze dodana może stanowić niemal samodzielny dodatek do wielu potraw. Kiedy w upał nie mamy ochoty na ciężkie sosy, możemy do makaronu czy kopytek dodać po prostu masło z szałwią. Będzie lekko i naprawdę smacznie. Szałwia z plastrem dobrej szynki i kotletem cielęcym tworzy też proste acz wyrafinowane danie zwane we Włoszech pod nazwą saltimbocca. W sam raz na cieple dni, bo bez ciężkich dodatków.
Koperek - nasz prosty, niedoceniany chwilami zielony koperek doskonale sprawdzi się jako odświeżający dodatek do letniej mizerii czy młodych ziemniaczków, nadaje intensywny aromat chłodnikom i lekkim zupom jarzynowym. Można nim posypać twarożek, rybę, duszone warzywa.
Melisa - ma delikatny, lekko cytrynowy posmak, doskonale nadaje się do zielonych sałat i do delikatnych sosów ziołowych.
Pietruszka - drobno pokrojona natka pietruszki z oliwą mogą stanowić aromatyczną podstawę niejednego dania rybnego czy mięsnego, świeżą pietruszkę warto też dodawać do duszonych i pieczonych warzyw, do sałatek i surówek. Ma dość intensywny smak, ale to ten rodzaj wyrazistości, który świetnie sprawdzi się w letnich potrawach.
Zobacz także: Ogródek w doniczce, Ziółka na miłość