Jak zrobić kapustę faszerowaną - przepis

Całe danie przyrządzisz szybciej i łatwiej, jeśli zamiast dusić krojone pomidory użyjesz gotowego sosu pomidorowego!
Weronika Kwaśniak / 24.06.2015 16:16
Przygotowanie 25 min
Pieczenie  50 min (w sumie)
Porcja ok. 350 kcal

Składniki na 6 porcji kapusty faszerowanej:

  • kapusta o wadze 2,5 kg
  • 80 dag mielonej wieprzowiny
  • 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
  • posiekana cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić kapustę faszerowaną mięsem?

  1. Z kapusty zdejmij wierzchnie liście, przekrój na sześć części. Nie wycinaj głąba.
  2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Włóż kawałki kapusty i gotuj na średnim ogniu 15 min, a następnie wyjmij na półmisek.
  3. Mięso wyrób z ryżem, jajkami, śmietaną.
  4. Dopraw papryką, solą i pieprzem.
  5. W każdym kawałku kapusty rozchyl po kilka liści i nałóż farsz.
  6. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika (190 st. C).
  7. Piecz 30 minut, często polewając bulionem wymieszanym z olejem.
  8. Pomidory włóż do garnka, dopraw solą i pieprzem.
  9. Duś 10 min, następnie przełóż do kapusty i piecz kolejne 20 min.
  10. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Pani domu"

Zobacz też nasze przepisy z truskawkami:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)