Pieczenie 50 min (w sumie)
Porcja ok. 350 kcal
Składniki na 6 porcji kapusty faszerowanej:
- kapusta o wadze 2,5 kg
- 80 dag mielonej wieprzowiny
- 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
- posiekana cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- szklanka bulionu warzywnego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Jak zrobić kapustę faszerowaną mięsem?
- Z kapusty zdejmij wierzchnie liście, przekrój na sześć części. Nie wycinaj głąba.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Włóż kawałki kapusty i gotuj na średnim ogniu 15 min, a następnie wyjmij na półmisek.
- Mięso wyrób z ryżem, jajkami, śmietaną.
- Dopraw papryką, solą i pieprzem.
- W każdym kawałku kapusty rozchyl po kilka liści i nałóż farsz.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika (190 st. C).
- Piecz 30 minut, często polewając bulionem wymieszanym z olejem.
- Pomidory włóż do garnka, dopraw solą i pieprzem.
- Duś 10 min, następnie przełóż do kapusty i piecz kolejne 20 min.
- Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.
Zobacz też nasze przepisy z truskawkami:
Ciasta z truskawkami - top 20 najlepszych przepisów
Jak zrobić kruche ciasto z truskawkami - przepis
Ciasto z truskawkami - 27 przepisów
Pianka z truskawkami - przepis
Sałatka z serem i truskawkami - przepis
Jak zrobić kruche ciasto z truskawkami - przepis
Ciasto z truskawkami - 27 przepisów
Pianka z truskawkami - przepis
Sałatka z serem i truskawkami - przepis