Pianka z truskawkami

Lekki deser bez pieczenia!
Weronika Kwaśniak / 26.05.2015 07:02
DRUKUJ PRZEPIS
Pianka z truskawkami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • okrągły wafel
  • 25 dag mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe
  • 50 dag truskawek
Przygotowanie:

Zobacz przepis na piankę z truskawkami!

  1. Galaretki rozpuść. Czerwone - w połowie podanej na opakowaniu ilości wody. Galaretki żółte - w 1/3 ilości podanej na opakowaniu wody. Ostudź.
  2. Schłodzone mleko ubij mikserem na sztywno.
  3. Ciągle ubijając, wlewaj cienkim strumieniem ostudzone galaretki cytrynowe.
  4. Okrągły wafel połóż na paterze i otocz metalową obręczą.
  5. Piankę wymieszaj z połową truskawek i wyłóż na wafel.
  6. Pozostałe truskawki połóż na wierzchu.
  7. Całość polej czerwoną galaretką i odstaw do lodówki, aby deser stężał.
  8. Przed podaniem przełóż na ozdobną paterę.

Zobacz inne przepisy z truskawkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/07.06.2015 11:56
Czy można spód czymś zastąpić? Ten wafel do mnie nie przemawia....
/26.05.2015 16:22
Miałyśmy na myśli raczej przełożenie ciasta na ozdobną paterę, ale być może faktycznie jest to nieprecyzyjnie sformułowane :) poprawimy. Co do sprawdzania przed opublikowaniem - "naprawdę" piszemy łącznie ;) Pozdrowienia!
/26.05.2015 08:18
Przecież już jest na paterze- w obręczy od tortownicy, to po co przekładać na inną paterę? Wiem, że to zwykły błąd, ale coś mnie strzela jak wszędzie ostatnio widać takie głupie błędy. Czy na prawdę tak trudno sprawdzić wszystko przed opublikowaniem?