Kulebiak z kapustą i grzybami

Świetny na przyjęcie
/ 16.09.2008 14:57
Składniki:
Na ciasto:

- 50 dag mąki
- ok. 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki masła lub oleju
- 5 dag drożdży
- sól
- cukier
- tarta bułka i tłuszcz do blachy
Na farsz:
- 90 dag kapusty białej lub kwaszonej
- 10-15 dag świeżych grzybów lub 3 dag grzybów suszonych
- 2 cebule
- 2 łyżki tłuszczu
- sól i pieprz

Drożdże rozkruszyć, dodać letnie mleko, ćwierć łyżeczki cukru, szczyptę soli i tyle przesianej mąki, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany, ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie dodać resztę mąki i żółtka, wyrobić ciasto, wlać rozpuszczony i ostudzony tłuszcz, wyrabiać na gładką masę, ponownie odstawić.
Przygotować farsz: kapustę drobno poszatkować, cebulę posiekać, podsmażyć na tłuszczu razem z pokrojonymi świeżymi lub ugotowanymi suszonymi grzybami, przyprawić.
Wyłożyć ciasto na podsypany mąką blat, rozwałkować grubo na prostokąt. Wyłożyć farsz, zwinąć wałek, końce podwinąć pod spód, przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy (z tej ilości farszu i ciasta można zrobić dwa mniejsze kulebiaki), przykryć ściereczką, odstawić.
Posmarować ciasto białkiem, piec około 40 minut w 180ºC, w czasie pieczenia nakłuć patyczkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA