Sałatka z białej kapusty

Surówka będzie miała egzotyczny smak, jeśli dodasz do niej 2–3 łyżki rodzynek i 2–3 łyżki kukurydzy z puszki
/ 28.05.2010 11:19

Przygotowanie: 15 min 
Porcja: 240 kcal

Składniki na 4 porcje:
- 1/4 główki białej kapusty
- 1/2 pęczka natki
- duża marchewka
- mała cebula
- 3 pomidory
- po strączku czerwonej i żółtej papryki
- 4 łyżki majonezu
- 1–2 ząbki czosnku
- łyżka jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- sól, pieprz, cukier

Sposób wykonania:
1. Kapustę oczyść, poszatkuj. Oprósz cukrem i solą, wymieszaj, ugniatając palcami, odstaw
na kilka minut.

2. W tym czasie obierz marchewkę, opłucz, osusz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, posiekaj, ułóż na sicie, oprósz cukrem i przelej wrzątkiem (cebula będzie łagodniejsza w smaku). Ostudź. Oczyść strąki papryki, pokrój w cieniutkie paseczki. 

3. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ potnij wzdłuż na cieńsze paski. Gałązkę natki odłóż do dekoracji, resztę posiekaj.

4. Majonez utrzyj na gładko z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

5. Do kapusty dodaj marchewkę, cebulę, natkę, połowę pomidorów oraz paprykę. Wszystko wymieszaj z przygotowanym sosem. Sałatkę udekoruj odłożonymi cząstkami pomidorów oraz natką. Podawaj na przekąskę albo jako dodatek do grillowanych i pieczonych mięs.

Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA