Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/3 szklanki białego wina
- 2 piersi kurczaka
- 1,5 szklanki ryżu arborio
- czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- 2 cebulki dymki
- 1/2 młodej cukinii
- 10 czarnych oliwek
- 20 dag pokrojonych pomidorków bez skórki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- olej lub oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na paellę z kurczakiem i warzywami!
- Mięso pokrój na paseczki.
- Przypraw kurkumą, papryką słodką, solą oraz pieprzem.
- Czosnek, papryczkę oraz cebulę posiekaj w drobną kosteczkę.
- Cukinię pokrój w plastry.
- Na dużej głębokiej patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy.
- Smaż kurczaka na złoty kolor i odkładaj na talerz.
- Na tej samej patelni rozgrzej ponownie 2-3 łyżki oliwy.
- Dodaj paprykę i cukinię, smaż 3-4 minuty.
- Następnie dorzuć pozostałe warzywa, wlej wino, mieszaj i gotuj przez 2 minuty, aż wino wyparuje.
- Po chwili wsyp ryż i cały czas mieszając, smaż około 2 minuty.
- Wlej na patelnię ciepły bulion, wszystko zagotuj i zmniejsz nieco ogień.
- Po 10 minutach dodaj kurczaka i lekko mieszaj.
- Zmniejsz jeszcze ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki.
- Przed podaniem posyp danie oliwkami.