GULASZ WOŁOWY: gulasz wołowy z warzywami i inne

gulasz wołowy fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Gulasz wołowy to sycące danie dla całej rodziny, które zasmakuje każdemu – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 24.05.2017 14:42
gulasz wołowy fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Gulasz wołowy przyrządzany na bazie ligawy lub udźca jest sycącym i smacznym daniem, które doskonale rozgrzewa podczas chłodniejszych dni. Z dodatkiem warzyw korzeniowych, słodkiej papryki oraz pomidorów doskonale komponuje się z makaronem lub kaszą. Sprawdź nasze przepisy na wyśmienity gulasz wołowy!

Gulasz wołowy z warzywami: przepis

Oto składniki na gulasz wołowy z warzywami:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • kilogram mięsa wołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • 200 ml ciemnego piwa
  • 2 szklanki wywaru wołowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pietruszka
  • 3 łyżki mąki
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Jak zrobić gulasz wołowy z warzywami?

Podsmażamy olej i masło na patelni i podsmażamy mięso wołowe. Dorzucamy posiekany czosnek oraz cebulę. Dusimy przez około 5 minut. Przekładamy do rondla i zalewamy bulionem, koncentratem pomidorowym i dosypujemy cukier, paprykę, sól i szczyptę pieprzu. Dusimy całość przez około 1,5 godziny do miękkości. Dodajemy wcześniej pokrojone w kostkę marchewki oraz pietruszkę. Dusimy dodatkowo przez pół godziny. Tak przyrządzony gulasz wołowy może być serwowany z kwaśną śmietaną i makaronem razowym.

Gulasz wołowy z pieczarkami: przepis

Oto składniki na gulasz wołowy z pieczarkami:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • kilogram mięsa wołowego – ligawy lub udźca
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • średnia cebula
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki czerwonego wina
  • gałązka tymianku
  • szklanka wywaru wołowego
  • 4 pomidory
  • 400 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek mąki

Jak zrobić gulasz wołowy z pieczarkami?

Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i podsmażamy mięso. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Przekładamy do dużego rondla i dodajemy pokrojone warzywa. Całość dusimy przez około pół godziny. Następnie dolewamy wino i doprawiamy ziołami. Gotujemy przez godzinę do miękkości. Tak przygotowany gulasz wołowy doskonale smakuje również serwowany z dodatkiem kiszonego lub małosolnego ogórka.

Gulasz wołowy z kaszą: przepis

Oto składniki na gulasz wołowy z kaszą:

  • 2 szklanki wywaru wołowego
  • szklanka kaszy gryczanej
  • pół kilo mięsa wołowego
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 średnie cebule
  • puszka pomidorów
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić gulasz wołowy z kaszą?

Wywar wołowy podgrzewamy w rondlu. Dosypujemy kaszę i zmniejszamy ogień. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 10 minut. Podsmażamy mięso wołowe, kawałki selera i posiekaną cebulę. Dokładamy całość do ugotowanej w wywarze kaszy. Dodajemy pomidory i doprawiamy ziołami danie. Dusimy przez godzinę na wolnym ogniu. Tak przygotowany gulasz wołowy doskonale smakuje z dodatkiem kwaśnej śmietany lub z kiszonymi ogórkami.

Zobacz inne przepisy na obiad

Redakcja poleca

REKLAMA