Gulasz wołowy przyrządzany na bazie ligawy lub udźca jest sycącym i smacznym daniem, które doskonale rozgrzewa podczas chłodniejszych dni. Z dodatkiem warzyw korzeniowych, słodkiej papryki oraz pomidorów doskonale komponuje się z makaronem lub kaszą. Sprawdź nasze przepisy na wyśmienity gulasz wołowy!
Gulasz wołowy z warzywami: przepis
Oto składniki na gulasz wołowy z warzywami:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka masła
- kilogram mięsa wołowego
- 4 ząbki czosnku
- średnia cebula
- 200 ml ciemnego piwa
- 2 szklanki wywaru wołowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka cukru
- 2 łyżki słodkiej papryki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pietruszka
- 3 łyżki mąki
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Jak zrobić gulasz wołowy z warzywami?
Podsmażamy olej i masło na patelni i podsmażamy mięso wołowe. Dorzucamy posiekany czosnek oraz cebulę. Dusimy przez około 5 minut. Przekładamy do rondla i zalewamy bulionem, koncentratem pomidorowym i dosypujemy cukier, paprykę, sól i szczyptę pieprzu. Dusimy całość przez około 1,5 godziny do miękkości. Dodajemy wcześniej pokrojone w kostkę marchewki oraz pietruszkę. Dusimy dodatkowo przez pół godziny. Tak przyrządzony gulasz wołowy może być serwowany z kwaśną śmietaną i makaronem razowym.
Gulasz wołowy z pieczarkami: przepis
Oto składniki na gulasz wołowy z pieczarkami:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- kilogram mięsa wołowego – ligawy lub udźca
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 3 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- średnia cebula
- łyżka koncentratu pomidorowego
- pół szklanki czerwonego wina
- gałązka tymianku
- szklanka wywaru wołowego
- 4 pomidory
- 400 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek mąki
Jak zrobić gulasz wołowy z pieczarkami?
Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i podsmażamy mięso. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Przekładamy do dużego rondla i dodajemy pokrojone warzywa. Całość dusimy przez około pół godziny. Następnie dolewamy wino i doprawiamy ziołami. Gotujemy przez godzinę do miękkości. Tak przygotowany gulasz wołowy doskonale smakuje również serwowany z dodatkiem kiszonego lub małosolnego ogórka.
Gulasz wołowy z kaszą: przepis
Oto składniki na gulasz wołowy z kaszą:
- 2 szklanki wywaru wołowego
- szklanka kaszy gryczanej
- pół kilo mięsa wołowego
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 średnie cebule
- puszka pomidorów
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić gulasz wołowy z kaszą?
Wywar wołowy podgrzewamy w rondlu. Dosypujemy kaszę i zmniejszamy ogień. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 10 minut. Podsmażamy mięso wołowe, kawałki selera i posiekaną cebulę. Dokładamy całość do ugotowanej w wywarze kaszy. Dodajemy pomidory i doprawiamy ziołami danie. Dusimy przez godzinę na wolnym ogniu. Tak przygotowany gulasz wołowy doskonale smakuje z dodatkiem kwaśnej śmietany lub z kiszonymi ogórkami.