Jakie wino do obiadu podać?

Stara zasada głosząca, że czerwone wino podajemy do czerwonego mięsa, a białe do ryb powoli odchodzi w zapomnienie! Zobacz jakie wino do obiadu podać.
/ 28.07.2015 12:20

wino do obiadu

fot. Fotolia

Rewolucja w dobieraniu wina do potraw

Najbardziej rozpowszechniona i tradycyjna zasada, która głosi, że białe wino powinno podawać się do ryb, a czerwone do czerwonego mięsa powoli odchodzi w zapomnienie. Marco Ghia – pasjonat wina i szef  Warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool przygotował specjalną rozpiskę najpopularniejszych składników spożywczych oraz potraw, a następnie przyporządkował je poszczególnym gatunkom wina:

  • Franciacorta - do potraw słonych
  • Sauvignon Blanc – do tart i sosów
  • Grüner Veltliner - do potraw z dodatkiem świeżych ziół
  • Pinot Grigio – do dań lekkich oraz do chudych rybnych
  • Chardonnay - do tłustszych ryb lub ryb w bogatym sosie
  • Off-Dry par Riesling - do potraw słodkich i pikantnych
  • Chianti - do krewetek
  • Moscato d'Asti – do owocowych deserów
  • Pinot Noir - do potraw z ziemistych smakach
  • Sangiovese – do czerwonego mięsa

Zobacz także: Jak dobrać wino do sera? Krótki poradnik

Wino do obiadu – czy jego temperatura ma znaczenie?

Tak. Niezbędne jest podawanie wina w odpowiedniej temperaturze, ponieważ dopiero wtedy będziemy mogli poczuć pełnię jego smaku. Marco Ghia przygotował zestawienie, dzięki któremu trudno popełnić błąd:

  • 18 ° C -  Shiraz, Cabernet Sauvignon Rodan California, Vintage Por
  • 17 ° C  - Bordeaux Châeauneuf-du-Pape, Ribera delDuero, South African Pinotage, Cabernet
  •  16 ° C - Reds, Rioja, Toro, Australii i Kalifornii Pinot Noir, Tawny i Ruby Porty
  •  15 ° C - Côte Chalonnaise, Zinfandel, Pinot Noir,  Pinot Noir, Oloroso i sherry Cream, Bual i Maderias Malmsey
  • 14 ° C - Chinon, Bourgueil, Washington State Cabernet Sauvignon, Valpolicella, Chianti
  • 12 - 13 ° C -  Beaujolais, Sancerre, Bardolino, Lago di Caldaro, Sanish
  •  9 ° C - Pessac-Léognan i Graves, Chardonnay, Chardonnay, Semillon, Chardonnay
  • 8 ° C -  Alzacja, Chablis, Côte Chalonnaise i Maconnais, Franken, Riesling, Cabernet i Grenache
  • 7 ° C - wina musujące, Sancere
  • 6 ° C -  Anjou,  Sauvignon, Asti,
  • 5 ° C - Soave, Vinho Verde, Swiss Chasselas, Grüner Veltliner,

Samodzielnie dobieraj wino do posiłku

Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z winem warto najpierw poeksperymentować. Podczas wolnego wieczoru spróbujcie otworzyć  butelkę swojego ulubionego trunku, np.  Prosecco i  połączyć z nim ulubione składnik np. sery, mięso czy owoce. Dzięki tej prostej czynności na własnej skórze przekonacie się co komponuje się dobrze, a co nie.

Innym ciekawym sposobem, który poleca Marco Ghia, jest próbowanie kilku rodzajów wina podczas gotowania. Najpierw posmakujcie samego wina, a potem z kęsem potrawy.

Dzięki tej niewinnej zabawie pozyskacie unikalną wiedzę, które z nich najlepiej pasuje do przyrządzanego dania. Polecamy, aby do eksperymentowania zaprosić przyjaciół i stworzyć im możliwość zabrania do stołu kieliszka z tym gatunkiem wina, które najbardziej  zasmakowało im podczas testów.

Źródło: Materiały prasowe Akademia Kulinarna Whirpool

Zobacz także: Do czego podawać białe wino?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)