Składniki:
- 4 kostki mrożonych filetów z mintaja
- 4 różyczki brokułu
- 1 duża cebula
- 2 pomidory malinowe
- 4 łyżki oliwek z papryką
Na marynatę:
- 1/2 szklanki bulionu z oliwą z oliwek i ziołami (z kostki)
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki sosu sojowego
- sok i skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki drobno posiekanych ziół: bazylii, tymianku, rozmarynu, lawendy
- 2–3 zmiażdżone ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj marynatę: bulion wymieszaj z oliwą. Dodaj sos sojowy, sok i skórkę z cytryny, zioła i czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Różyczki brokułu przekrój wzdłuż na połówki. Cebulę obierz i pokrój na talarki. Pomidory pokrój na grubsze plastry.
- Filety rozmroź opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj je z obu stron marynatą i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Na tacce do grilowania ułóż przygotowane warzywa oraz filety. Psyp posiekanymi oliwkami. Wszystko skrop połową przygotowanej marynaty.
- Grilluj nad rozżarzonymi węglami przez 15–20 minut. W połowie grillowania filety i warzywa obróć i posmaruj marynatą.