Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1 kg oczyszczonych dużych krewetek,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • szklanka oliwy,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • posiekany ząbek czosnku,
  • pieprz kajeński,
  • sól,
  • pieprz.
Reklama
Przygotowanie:

Krewetki z grilla są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Kluczową rolę odgrywa jakość owoców morza - powinny być świeże i jędrne (w tym wypadku odradzamy używania tych mrożonych).

W naszym przepisie krewetki marynowane są w intensywnie pietruszkowo-czosnkowym sosie na bazie oliwy z oliwek i koncentratu pomidorowego.

  1. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszaj.
  2. Krewetki ułóż w szklanej misce (najlepiej sprawdzą się te tygrysie lub , zalej marynatą i odstaw do lodówki na minimum na 2 godziny.
  3. Krewetki nabij na patyczki do szaszłyków (wcześniej namocz je w wodzie – będą z nich łatwiej schodzić i nie wyschną).
  4. Ułóż je na rozgrzanym, posmarowanym olejem roślinnym ruszcie, i grilluj przez 2–3 minuty z każdej strony.
  5. Krewetki z grilla podawaj ze świeżą bagietką albo pieczonymi ziemniakami i masłem czosnkowym.
Reklama

Więcej przepisów na dania z grilla:
Jak przygotować rybę z grilla?
Przepis na pyszne szaszłyki
Przepisy na owoce z grilla

Reklama
Reklama
Reklama