Galette przygotowane na kruchym cieście z dodatkiem mozzarelli to doskonała przekąska na spotkaniu ze znajomymi. Kolorowe warzywa, i aromatyczny boczek doskonale współgrają - sprawdźcie nasz przepis!
Galette z warzywami na kruchym cieście
Oto składniki na galette z warzywami na kruchym cieście:
- cukinia
- 150 g boczku
- opakowanie mozzarelli
- papryka czerwona
- papryka zielona
- papryka żółta
- jajko
- sól
- pieprz
- opakowanie ciasta kruchego
Jak zrobić galette z warzywami?
Kruche ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrojoną mozzarellę kładziemy na ciasto. Plastry cukinii dodajemy tak, aby pozostawić ok. 4-5 cm brzegi. Pokrojoną w drobną kostkę paprykę układamy kolejno: czerwoną, żółtą i zieloną. Na wierzch składamy rozetki z boczku. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Boki ciasta zawijamy do środka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Tak przygotowane galette możemy podawać z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Zobacz inne przepisy w formie wideo