Składniki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 40 dag miąższu dyni
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- szczypta kurkumy
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
1. Obrane ziemniaki i dynię (pozbawioną wcześniej pestek) zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Do warzywnej masy dodaj jajka, mąkę i po szczypcie przypraw.
3. Wymieszaj dokładnie składniki.
4. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju.
5. Łyżką kładź placki i smaż je na niedużym ogniu przez 2–3 min z każdej strony.
6. Zdejmij placki z patelni, osącz na papierowych serwetkach z nadmiaru tłuszczu.
Przepis z "Przyjaciółki"
2. Do warzywnej masy dodaj jajka, mąkę i po szczypcie przypraw.
3. Wymieszaj dokładnie składniki.
4. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju.
5. Łyżką kładź placki i smaż je na niedużym ogniu przez 2–3 min z każdej strony.
6. Zdejmij placki z patelni, osącz na papierowych serwetkach z nadmiaru tłuszczu.
Przepis z "Przyjaciółki"