Dyniowe placki z ziemniakami

Jeśli jesteś fanką placków ziemniaczanych, na pewno polubisz nasze dyniowe placuszki!
Weronika Kwaśniak / 30.10.2013 08:55
DRUKUJ PRZEPIS
Dyniowe placki z ziemniakami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 35 min
Ilość kalorii: 300 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 40 dag miąższu dyni
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej  
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • olej
Przygotowanie:
1. Obrane ziemniaki i dynię (pozbawioną wcześniej pestek) zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Do warzywnej masy dodaj jajka, mąkę i po szczypcie przypraw.
3. Wymieszaj dokładnie składniki.
4. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju.
5. Łyżką kładź placki i smaż je na niedużym ogniu przez 2–3 min z każdej strony.
6. Zdejmij placki z patelni, osącz na papierowych serwetkach z nadmiaru tłuszczu.

Przepis z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/05.11.2013 09:45
placki z dyni to super przekąska:)
/30.10.2013 15:15
Dyniowe placki jakos do mnie nie przemawiaja, ale moze dlatego ze nie lubie dyni