Jak zrobić syrop z imbiru, który będzie dodatkiem do wody, herbaty lub świetnym składnikiem w domowej apteczce? Możesz go jeść także prosto z łyżeczki, szczególnie kiedy czujesz, że łapie cię sezonowa infekcja. Świetnym dodatkiem do herbaty będą także cytryny w syropie imbirowym. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka składników.
Spis treści:
Syrop z imbiru: właściwości
Syrop z cytryny i imbiru lub samego imbiru to idealny suplement diety w okresie jesienno-zimowym. Jeśli chcesz ustrzec siebie i swoją rodzinę przed sezonowymi przeziębieniami, dodawaj go do herbaty albo pij prosto z łyżeczki.
Imbir rozgrzewa, działa napotnie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz pomaga zmniejszać gorączkę. Jednocześnie wspiera odporność i chroni przed zachorowaniem.
Syrop imbirowy wypity wieczorem pomaga zwalczyć większość objawów przeziębienia w ciągu nocy. Dodatkowo wspomaga on metabolizm, dzięki czemu usprawnia trawienie, co może okazać się pomocne w przypadku przewlekłych zaparć.
Co ciekawe, syrop z imbiru może okazać się pomocny także w przypadku choroby lokomocyjnej - imbir ma działanie przeciwwymiotne. W niewielkich ilościach mogą go także stosować kobiety w ciąży, aby złagodzić nudności.
Z imbirem powinny uważać osoby z problemami żołądkowymi, szczególnie refluksem czy chorobą wrzodową, a także osoby z zaburzeniami ciśnienia tętniczego.
fot. Syrop z imbiru/Adobe Stock, phenphayom
Przepis na syrop z imbiru
Do przygotowania syropu imbirowego wystarczą jedynie trzy składniki. Przechowuj go w lodówce, w zapasteryzowanych słoikach lub butelkach i sięga tak często, jak tylko chcesz i potrzebujesz.
Składniki:
- 150 g obranego korzenia imbiru,
- 180 g cukru,
- 220 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Imbir posiekaj i przełóż do rondelka. Nie ścieraj imbiru na tarce, bo straci zbyt wiele soku.
- Do rondelka wlej wodę i wsyp cukier. Całość dobrze wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
- Zagotuj, a kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. godzinę.
- Po tym czasie całość przecedź, aby pozbyć się kawałków imbiru i przelej do czystych butelek. Zapasteryzuj.
Cytryny w syropie imbirowym
Syrop z cytryny i imbiru albo inaczej cytryny w syropie to pyszny dodatek do jesiennych i zimowych herbat. Rozgrzewa, poprawia nastrój i pozwala cieszyć się długimi, chłodnymi wieczorami. Możesz także dodawać go do wody i pić w ciągu dnia.
Składniki:
- 3 duże cytryny + sok z 2-3 cytryn (ok. 60 ml),
- 250 ml wody,
- 180 g drobnego cukru,
- 300 g obranego imbiru.
Sposób przygotowania:
- Cytryny dokładnie sparz wrzątkiem i wyszoruj, a następnie pokrój w plasterki i przełóż do czystego, wyparzonego słoika.
- Imbir posiekaj, przełóż do rondelka i zalej wodą.
- Dodaj cukier, lekko zamieszaj, a następnie doprowadź do wrzenia.
- Gotuj ok. godzinę pod przykryciem, pozostawiając niewielki "lufcik" w pokrywce.
- Na ostatnie 5-7 minut do syropu dodaj 2-3 plastry cytryny ze słoika i całość pogotuj.
- Przelej do słoików z cytrynami, zamknij i zapasteryzuj.
fot. Syrop z cytryny i imbiru/Adobe Stock, alicja neumiler
Czytaj także:
Napar z imbiru
Imbir ze skórką czy bez?
Imbir na odchudzanie