Wystarczą tylko 3 składniki: zobacz, jak zrobić syrop z imbiru i pyszne cytryny w syropie imbirowym

syrop imbirowy fot. Adobe Stock, Brent Hofacker
Pyszny syrop z imbiru przygotujesz w kilkanaście minut i wykorzystasz tylko trzy składniki. Możesz także dodać do mieszanki plasterki cytryny i stworzyć pyszny dodatek do herbaty. Syrop imbirowy możesz także pić z wodą w ciągu dnia. Zobacz, jak go przygotować i jakie ma właściwości dla zdrowia.
/ 26.01.2023 16:30
syrop imbirowy fot. Adobe Stock, Brent Hofacker

Jak zrobić syrop z imbiru, który będzie dodatkiem do wody, herbaty lub świetnym składnikiem w domowej apteczce? Możesz go jeść także prosto z łyżeczki, szczególnie kiedy czujesz, że łapie cię sezonowa infekcja. Świetnym dodatkiem do herbaty będą także cytryny w syropie imbirowym. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka składników.

Spis treści:

  1. Syrop z imbiru: właściwości
  2. Przepis na syrop z imbiru
  3. Cytryny w syropie imbirowym

Syrop z imbiru: właściwości

Syrop z cytryny i imbiru lub samego imbiru to idealny suplement diety w okresie jesienno-zimowym. Jeśli chcesz ustrzec siebie i swoją rodzinę przed sezonowymi przeziębieniami, dodawaj go do herbaty albo pij prosto z łyżeczki.

Imbir rozgrzewa, działa napotnie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz pomaga zmniejszać gorączkę. Jednocześnie wspiera odporność i chroni przed zachorowaniem.

Syrop imbirowy wypity wieczorem pomaga zwalczyć większość objawów przeziębienia w ciągu nocy. Dodatkowo wspomaga on metabolizm, dzięki czemu usprawnia trawienie, co może okazać się pomocne w przypadku przewlekłych zaparć.

Co ciekawe, syrop z imbiru może okazać się pomocny także w przypadku choroby lokomocyjnej - imbir ma działanie przeciwwymiotne. W niewielkich ilościach mogą go także stosować kobiety w ciąży, aby złagodzić nudności.

Z imbirem powinny uważać osoby z problemami żołądkowymi, szczególnie refluksem czy chorobą wrzodową, a także osoby z zaburzeniami ciśnienia tętniczego.

przepis na syrop imbirowy

fot. Syrop z imbiru/Adobe Stock, phenphayom

Przepis na syrop z imbiru

Do przygotowania syropu imbirowego wystarczą jedynie trzy składniki. Przechowuj go w lodówce, w zapasteryzowanych słoikach lub butelkach i sięga tak często, jak tylko chcesz i potrzebujesz.

Składniki:

  • 150 g obranego korzenia imbiru,
  • 180 g cukru,
  • 220 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Imbir posiekaj i przełóż do rondelka. Nie ścieraj imbiru na tarce, bo straci zbyt wiele soku.
  2. Do rondelka wlej wodę i wsyp cukier. Całość dobrze wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
  3. Zagotuj, a kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. godzinę.
  4. Po tym czasie całość przecedź, aby pozbyć się kawałków imbiru i przelej do czystych butelek. Zapasteryzuj.

Cytryny w syropie imbirowym

Syrop z cytryny i imbiru albo inaczej cytryny w syropie to pyszny dodatek do jesiennych i zimowych herbat. Rozgrzewa, poprawia nastrój i pozwala cieszyć się długimi, chłodnymi wieczorami. Możesz także dodawać go do wody i pić w ciągu dnia.

Składniki:

  • 3 duże cytryny + sok z 2-3 cytryn (ok. 60 ml),
  • 250 ml wody,
  • 180 g drobnego cukru,
  • 300 g obranego imbiru.

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny dokładnie sparz wrzątkiem i wyszoruj, a następnie pokrój w plasterki i przełóż do czystego, wyparzonego słoika.
  2. Imbir posiekaj, przełóż do rondelka i zalej wodą.
  3. Dodaj cukier, lekko zamieszaj, a następnie doprowadź do wrzenia.
  4. Gotuj ok. godzinę pod przykryciem, pozostawiając niewielki "lufcik" w pokrywce.
  5. Na ostatnie 5-7 minut do syropu dodaj 2-3 plastry cytryny ze słoika i całość pogotuj.
  6. Przelej do słoików z cytrynami, zamknij i zapasteryzuj.

cytryny w syropie imbirowym

fot. Syrop z cytryny i imbiru/Adobe Stock, alicja neumiler

Czytaj także:
Napar z imbiru
Imbir ze skórką czy bez?
Imbir na odchudzanie

 

Redakcja poleca

REKLAMA