Grzane piwo fot. Adobe Stock

Grzane piwo - przepis na idealnego grzańca

Do grzanego piwa koniecznie dodaj sok malinowy lub miód, goździki, anyż czy kardamon, by korzenny zapach grzańca unosił się w domu. Piwo grzane smakuje wybornie i rozgrzewa w chłodne dni i działa antystresowo.
Weronika Kwaśniak / 07.12.2020 11:02
Grzane piwo fot. Adobe Stock

Grzańce poprawiają krążenie i szybko rozgrzewają, dzięki zawartości alkoholu i swojej temperaturze. Największym powodzeniem cieszą się w czasie chłodów, bo wtedy możemy w pełni skorzystać z ich dobrodziejstw, czyli z rozgrzewającego działania. Grzane piwo możesz wykonać z jajkiem lub bez - zobacz przepisy poniżej.

Przepis na grzane piwo z jajkiem

Jak zrobić grzańca z piwa? Najlepsza receptura zawiera w sobie żółtka, z których należy zrobić klasyczny kogel-mogel. Warto wypróbować ten przepis na grzańca, bo jest niezwykle słodki i aromatyczny.

Składniki:

  • 500 ml jasnego piwa,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • po szczypcie zmielonego imbiru, cynamonu i goździków.

Sposób wykonania:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę.
  2. Piwo wlej do rondelka, dodaj masę żółtkową, wymieszaj trzepaczką i następnie dodawaj przyprawy.
  3. Grzane piwo z jajkiem podgrzewaj stopniowo na średnim ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.

Przepis na piwny grzaniec

To klasyczny grzaniec piwny osłodzony sokiem malinowym lub miodem, okraszony przyprawami czy plasterkiem pomarańczy. Pycha!

Składniki:

  • 500 ml jasnego piwa,
  • kilka goździków,
  • gwiazdka anyżu,
  • kilka nasion kardamonu,
  • miód lub sok malinowy do smaku.

Sposób wykonania:

  1. Piwo przelej do rondelka, wrzuć do niego goździki i kardamon.
  2. Piwo na grzaniec podgrzewaj na małym ogniu, nie dopuszczając do jego zagotowania i zapienienia.
  3. Zestaw z ognia, wymieszaj z miodem lub syropem, rozlej do kubków. Udekoruj wedle uznania.

Artykuł na podstawie artykułu Renaty Materlińskiej w dwutygodniku „Przyjaciółka”. Pierwotnie opublikowany 07.01.2015.

Zobacz też: Jak zrobić nalewkę z mandarynekSoczysta nalewka z pomarańczy na wódce lub spirytusieNalewka z pestek pigwowca