Grzańce poprawiają krążenie i szybko rozgrzewają, dzięki zawartości alkoholu i swojej temperaturze. Największym powodzeniem cieszą się w czasie chłodów, bo wtedy możemy w pełni skorzystać z ich dobrodziejstw, czyli z rozgrzewającego działania. Grzane piwo możesz wykonać z jajkiem lub bez - zobacz przepisy poniżej.
Przepis na grzane piwo z jajkiem
Jak zrobić grzańca z piwa? Najlepsza receptura zawiera w sobie żółtka, z których należy zrobić klasyczny kogel-mogel. Warto wypróbować ten przepis na grzańca, bo jest niezwykle słodki i aromatyczny.
Składniki:
- 500 ml jasnego piwa,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- po szczypcie zmielonego imbiru, cynamonu i goździków.
Sposób wykonania:
- Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę.
- Piwo wlej do rondelka, dodaj masę żółtkową, wymieszaj trzepaczką i następnie dodawaj przyprawy.
- Grzane piwo z jajkiem podgrzewaj stopniowo na średnim ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.
Przepis na piwny grzaniec
To klasyczny grzaniec piwny osłodzony sokiem malinowym lub miodem, okraszony przyprawami czy plasterkiem pomarańczy. Pycha!
Składniki:
- 500 ml jasnego piwa,
- kilka goździków,
- gwiazdka anyżu,
- kilka nasion kardamonu,
- miód lub sok malinowy do smaku.
Sposób wykonania:
- Piwo przelej do rondelka, wrzuć do niego goździki i kardamon.
- Piwo na grzaniec podgrzewaj na małym ogniu, nie dopuszczając do jego zagotowania i zapienienia.
- Zestaw z ognia, wymieszaj z miodem lub syropem, rozlej do kubków. Udekoruj wedle uznania.
Artykuł na podstawie artykułu Renaty Materlińskiej w dwutygodniku „Przyjaciółka”. Pierwotnie opublikowany 07.01.2015.
Zobacz też: Jak zrobić nalewkę z mandarynekSoczysta nalewka z pomarańczy na wódce lub spirytusieNalewka z pestek pigwowca