Grzyby w ciąży fot. AdobeStock

Czy można jeść grzyby w ciąży?

Uwielbiasz grzyby, ale zastanawiasz się, czy w ciąży powinnaś sobie na nie pozwalać? Możesz sięgać po nie bez obaw, ale... pod pewnymi warunkami. Sprawdź, jakimi!
Milena Oszczepalińska / 30.09.2019 09:06
Grzyby w ciąży fot. AdobeStock

Nie musisz całkowicie rezygnować z jedzenia grzybów, jeśli jesteś w ciąży. Powinnaś jednak podchodzić do nich z dużo większą rezerwą niż zazwyczaj. Podpowiadamy, kiedy i jakie grzyby są dozwolone przyszłym mamom.

Nie kupuj grzybów na przydrożnych straganach

Zwłaszcza teraz, gdy w twoim brzuchu rośnie nowy człowiek, musisz szczególnie dbać o to, by produkty, które spożywasz, pochodziły ze sprawdzonych, zbadanych źródeł. W przypadku grzybów jest to absolutnie najważniejsze. Jeśli masz na nie ochotę, na zakupy wybierz się do marketu zamiast na targ, dzięki temu ryzyko trafienia grzyba, którym mogłabyś się zatruć, znacznie spada. Przed zakupem zawsze sprawdzaj, czy dane grzyby posiadają atest wystawiony przez klasyfikatora grzybów, powinien znajdować się na opakowaniu.

Zwracaj uwagę nie tylko na to, skąd pochodzą grzyby, lecz także na ich odmianę. W ciąży nie powinnaś raczej eksperymentować w nowych, nieznanych odmianach, natomiast podgrzybka, borowika szlachetnego czy kurkę możesz jeść śmiało.

Czy grzyby w ciąży mogą być zdrowe?

Istnieje powszechne przekonanie, że grzyby nie mają wartości odżywczych, zatem może lepiej zupełnie z nich zrezygnować w czasie ciąży? Niekoniecznie! Są one cennym źródłem witamin z grupy B, dlatego warto, by od czasu do czasu pojawiały się w naszym menu. Należy jednak pamiętać, by zawsze przed spożyciem dokładnie je myć, a żeby uniknąć problemów trawiennych, lepiej grzyby dusić niż smażyć.

Zobacz również:
Jak rozpoznać muchomora sromotnikowego?
Czy dzieci mogą jeść grzyby?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)