Grzyby w ciąży fot. Adobe Stock

Grzyby w ciąży: czy można je jeść?

Grzyby w ciąży można jeść, bo są bogate są w witaminy z grupy B,D, cynk i żelazo ważne dla płodu. Warto jeść także pieczarki w ciąży, a w szczególności dozwolone są boczniaki, które uchodzą za grzyby lecznicze.
Edyta Liebert / 18.09.2020 08:11
Grzyby w ciąży fot. Adobe Stock

Specjaliści namawiają kobiety do rozsądnego spożywania grzybów w ciąży pod różną postacią. Warto mieć na uwadze, że mogą być ciężkostrawne - zwłaszcza grzyby marynowane.

Jedzenie grzybów w ciąży - zalety

Istnieje powszechne przekonanie, że grzyby nie mają wartości odżywczych, zatem może lepiej zupełnie z nich zrezygnować w czasie ciąży? Niekoniecznie. Grzyby są cennym źródłem witamin i minerałów, które są potrzebne przyszłej mamie i dziecku:

  • Witaminy z grupy B: tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3) i kwas pantotenowy (B5).  Tiamina i niacyna wzmacniają centralny układ nerwowy ciężarnej.
  • Witamina D: reguluje przyswajanie wapnia w organizmie, pomagając utworzyć zawiązki zdrowych zębów i silne kości.
  • Białko: przyczynia się do budowy tkanki mięśniowej płodu.
  • Żelazo: jest bardzo często suplementowane przez kobiety w ciąży. Jego niedobór w skrajnych przypadkach doprowadzając do niedorozwoju umysłowego dziecka. Jedzenie grzybów w ciąży nie wyeliminuje ryzyka anemii, ale pomaga zapobiegać niedoborom. 
  • Błonnik i przeciwutleniacze: grzyby zawierają spore ilości błonnika i przeciwutleniaczy (selen i ergotioneina), chronią organizm przed wolnymi rodnikami i wzmacniają układ immunologiczny. 
  • Składniki mineralne: cynk, mangan, potas, fosfor i magnez.

Zwracaj uwagę na pochodzenie grzybów (kupuj w sprawdzonych miejscach) i odmiany. Nie powinnaś raczej eksperymentować z nowymi, mniej znanymi ci odmianami. Podgrzybka, borowika szlachetnego czy kurki, w ciąży jedz śmiało - w rozsądnych ilościach.

Pamiętaj, że grzyby są ciężkostrawne przez zawartość chityny  - zalega w przewodzie pokarmowym, dlatego jeśli towarzyszą ci problemy gastryczne, jelitowe, grzyby w ciąży to nie najlepszy pomysł. Jedz je sporadycznie, np. boczniaki. To grzyby o wielu dobroczynnych właściwościach - przepisy z boczniaków cieszą się większym uznaniem, niż np. dania z udziałem pieczarek. 

Zobacz również:
Jak rozpoznać muchomora sromotnikowego
Czy dzieci mogą jeść grzyby