Piwa górnej fermentacji - piwa typu ale
Piwo produkowane ze słodu jęczmiennego z dodatkiem pszenicy lub słodu pszenicznego.
Zapachy dominujące w piwach pszenicznych to goździki oraz gałka muszkatołowa.
Natomiast w smaku wyraźnie wyczuwalna jest nuta słodyczy powstała ze słodu, karmel oraz posmak chleba.
Piwa górnej fermentacji - piwa typu ale
Nazwa brzmi niemiecko. I nie ma w tym nic dziwnego, bo piwa typu kolsch pochodzą z Kolonii w Niemczech.
Jest najjaśniejszym piwem górnej fermentacji. Jest bardzo przejrzyste i klarowne z lekkim połyskiem. Ważone jest głównie ze słodu jęczmiennego.
Orzeźwiające i lekkie piwo kolsch posiada lekko owocowy aromat, a w smaku można wyczuć zioła i umiarkowaną goryczkę.
Piwa górnej fermentacji - piwa typu ale
Czarne lub rubinowe piwo, mocne i gorzkie.
Obecnie portery posiadają zawartość ekstraktu słodowego w wysokości 11%, natomiast zawartość alkoholu to 5%.
Do ważenia używa się słodu jasnego, następnie dodaje się słód ciemny, palony, karmelowy, tak aby uzyskać odpowiednią barwę.
Piwa górnej fermentacji - piwa typu ale
Jest to piwo ciemne wywodzące się od portera. Właściwie laicy nie potrafią wskazać wyraźnych różnic między tymi piwami. Obecnie znacznie się one zatarły, natomiast to co powinniśmy wiedzieć - stout to w uproszczeniu mówiąc mocniejszy porter, choć obecnie w praktyce - bywa z tym różnie, jako że ścisłe tradycje obu tych piw nie są już tak przestrzegane.
Najpopularniejszym rodzajem jest dry stout, które w smaku może odrobinę przypominać kawę.
Drugą popularną wariacją jest imperial stout - piwo bardzo ciemne i mocne. Zawartość alkoholu w tym trunku może sięgać nawet 9 - 10%.
Piwa górnej fermentacji - piwa typu ale
Wywodzące się z Anglii ale, jest piwem jasnym (o kolorze jasnobrązowym lub ciemnobrązowym) i mocnym, w którym zawartość alkoholu sięga 6%.
Ale produkowane jest w kilku odmianach: bitter (gorzki smak), mild (łagodny smak), India Pale Ale (średnio gorzki smak), old (mocne), stock (mocne i trwałe).
Piwa górnej fermentacji - piwa typu ale
Piwo altbier zwane jest w skrócie alt. Alt to piwo półciemne, wytwarzane podobnie jak pale ale (brytyjskie piwo mocno chmielone, dosyć gorzkie), ale leżakujące w niższej temperaturze.
Altbier produkowane jest ze słodu jęczmiennego i jednokomórkowych kultur drożdży.