Najmniejszy na świecie kontynent słynie z warzenia wspaniałego piwa. Spośród rodzimych mniejszych browarów zachwalane są Cascade z Tasmanii lub Coopers wytwarzany w południowej części kraju. Dość dużym uznaniem cieszą się piwa typu porter oraz sodowe. Do najpopularniejszych należą jednak większe produkcje takie jak Victoria Bitter, Melbourne i Swan. Jednym z najbardziej znanych piw z Australii jest Fosters – piwo jasne o średniej zawartości alkoholu, sprowadzane także do Polski. Większość z nich zawiera 5% alkoholu, jednak coraz częściej można spotkać też 2-procentowe napoje.
Zobacz także: Jakie są australijskie wina?
Królową wśród australijskich piw jest niezaprzeczalnie Victoria Bitter – może poszczycić się aż 25% spożycia wśród australijskiej produkcji piwnej. Powstanie marki datowane jest na początek XX wieku, kiedy to Thomas Aitjen, założyciel browaru Victoria Brewery opracował nową recepturę. Choć nazwa (bitter) wskazuje inaczej, jest to piwo z gatunku lager.
Zwyczajowo nazywana VB lub Vitamin B jest produkowana przez firmę Carlton&United Beverages. Należy ona do Foster’s Group, która zajmuje się produkcją piwa Fosters. Historycznie Victoria Bitter zawierała 4,9% alkoholu, jednak w 2007 zmniejszono zawartość do 4,8%. Sprzedawana jest w aluminiowych puszkach 375 ml (tzw. „tinnies”), butelkach 375 ml („stubbies”), 250 ml („twisties”), 740 ml („tallies”), a także w beczkach. W australijskich pubach podawane jest w postaci mocno schłodzonej.
Odmiana VB Midstrength charakteryzuje się mniejszą zawartością alkoholu (3,5%) i dostępna jest obecnie pod nazwą VB Gold.
Polecamy: Jak przygotować domowe piwo?