Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg owoców głogu,
- 2 l wody,
- 400 g cukru,
- 50 ml soku z cytryny.
Przygotowanie:
Sok z głogu najlepiej jest przygotowywać na przełomie września i października - to idealna pora na zbiory tych owoców.
Sok z głogu ma zbawienny wpływ na układ naczyniowo-sercowy - wzmacnia naczynia krwionośne i mięsień sercowy, a także obniża ciśnienie krwi.
Samo gotowanie syropu, a później soku z głogu, zajmuje nie więcej niż pół godziny. Najbardziej pracochłonne jest dokładnie przebranie owoców.
- Owoce głogu starannie umyj i usuń im ogonki.
- Czas na pozbycie się pestek - aby ułatwić sobie to zadanie zalej owoce wodą i podgrzej całość, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie wystudź owoce i delikatnie zmiażdż - teraz usuniesz pestki bez trudu.
- Przygotuj syrop: do garnka wlej wodę i dodaj cukier. Zagotuj całość co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie jednorodny płyn.
- Dodaj rozdrobnione owoce i gotuj kolejne 15 minut.
- Sok wystudź i przecedź przez gazę.
- Sok z głogu możesz zapasteryzować. Pamiętaj, by przechowywać go w ciemnym, chłodnym miejscu.
Czytaj także:
Sok z pokrzywy - przepis
Przepis na sok z dyni
Przepis na sok z winogron