Do przygotowania grzanego wina, prócz butelki alkoholu, przyda ci się także kardamon, cynamon, goździki czy pomarańcze. Na rynku są dostępne mieszanki do grzańca, które niestety często zawierają zbędny cukier - grzane wino najlepiej słodzić miodem. Pamiętaj, by go nie gotować.
Grzane wino - białe czy czerwone?
W teorii nie istnieją sztywne ramy wyboru wina do grzańca - jego urok tkwi w temperaturze, aromacie i dodatkach, a nie zawartości procentowej alkoholu, czy barwie. Utarło się serwować grzane wino czerwone, z racji rozgrzewającego koloru - barwa ta silniej oddziałuje na zmysły i już na sam widok parującego czerwonego wina w rondlu robi się cieplej, to efekt psychologiczny.
Ponadto - jakkolwiek to brzmi - czerwony kolor jest zdrowy. Czerwone wino zawiera najwięcej przeciwutleniaczy ze wszystkich trunków, jest bogate w resweratrol i kwercytynę, dwa bardzo silne związki z grupy antyoksydantów, które argumentują spożywanie wina regularnie, a w niewielkich ilościach, jako działanie prozdrowotne. Najbogatszymi w przeciwutleniacze są pinot noir, gamay czy merlot.
Drugim aspektem jest większa dostępność czerwonego wina o różnym charakterze. Do niedawna w sklepach białe wino było mniej popularne, a jeśli już, to wybierano w tym kolorze wina musujące, np. prosecco czy szampana, których przeznaczeniem nie było podgrzewanie z przyprawami, a chłód lodówki. Jeśli więc chcesz przygotować białe grzane wino licz się z tym, że będzie mniej aromatyczne, bo zwykło się mówić, że białe wino to bliźniak czerwonego - tylko bez makijażu.
Czerwone wino do grzańca
Czerwone wino jest produkowane na ogromną skalę i w rzeczywistości ma wiele odcieni: od fiołkowego, przez bordowe i wiśniowe, na ceglastych brązach skończywszy. Im intensywniejsza barwa, tym większa dojrzałość trunku, „mięsistość” i silniejszy aromat, uderzający do nozdrzy. Te wina są znakomite do grzańca. Mają intensywny zapach, szlachetną barwę i wielopoziomowy smak, ale grzane wino nieco spłaszcza jego walory, dlatego nie zalecamy używania wysokopółkowego wina do grzańca, bo utraci się jego głębię. W grzanym winie przede wszystkim chodzi o zapach i działanie rozgrzewające, a to uzyskasz dzięki właściwie zbalansowanym dodatkom.
Grzaniec z czerwonego wina - przepis
Składniki:
- butelka czerwonego wina,
- 10 sztuk goździków,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- 1 gwiazdka anyżu,
- 130 g miodu,
- 1 pomarańcza pokrojona w półplastry.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wino z miodem i podgrzewaj, aż miód się rozpuści.
- Do mikstury dodaj pomarańcze z goździkami, anyż i cynamon. Podgrzewaj na małym ogniu maksymalnie przez 4 minuty.
- Grzane wino wlej do kubków lub szklanek, ozdób plastrami pomarańczy. Możesz też wykorzystać przepis na domowego grzańca z cukrem.
Białe wino do grzańca
Białe wina pachną wakacjami i słońcem, kojarzą się z lekkimi aromatami, dlatego białe grzane wino jest mniej popularne, niż czerwone. Nie są zbyt poważane i uchodzą za mniej szlachetne, ale mogą być zaskakujące w smaku, jeśli przyrządzi się grzańca w mniej sztampowy sposób.
Najbogatsze w aromacie wino pochodzi z Francji, Niemiec i Włoch, dlatego warto wybrać do grzańca trunek o tym rodowodzie. Najpopularniejszym białym winem jest Chardonnay, który zachwyci swoim krzepkim charakterem i posmakuje fanom nietypowych połączeń - takiego grzańca warto okrasić wanilią. Ma nieco maślany posmak, który przełamuje woń cytrusów. Możesz też wybrać Sauvignon Blanc - jest bardzo aromatyczne i dość uniwersalne.
Na drugim miejscu stawiamy Rieslinga - to wino wyjątkowo oddaje charakter swojego pochodzenia (Niemcy). Ceni się je za mariaż cytrusów z nutami jaśminu i żółtych owoców. Wino to najlepiej smakuje schłodzone i podane do dań kuchni orientalnej i deserów. Nie jest orzeźwiające, jak Muscadet czy Pinot Grigio: te zdecydowanie odradzamy do grzańców. Najbezpieczniejszym i najbardziej ekonomicznym wyborem, jest białe wino wytrawne Muscat - to niedrogie wino do grzańca, które można doprawić na wiele sposobów.
Na trzecim miejscu do białego grzańca, sprawdzi się węgierski Tokaj czy włoskie Pinot Bianco. To ciekawe i aromatyczne wina, które można śmiało potraktować wyższą temperaturą i dodatkiem cytrusów w grzańcu.
Grzane białe wino - przepis
Składniki:
- 1 butelka wina półwytrawnego (np. Sauvignon Blanc),
- laska wanilii,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta kardamonu,
- 2 laski cynamonu,
- 5 plastrów cytryny lub pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Wino przelej do garnka i podgrzej, dodaj cynamon i cytrusy.
- Laskę wanilii przekrój i ziarenka dodaj do grzańca.
- Po kilku minutach dodaj przyprawy i na małym ogniu mieszaj białe grzane wino.
- Gdy będzie już wystarczająco ciepłe, przelej (możesz przez sitko) do kubków lub kieliszków, ozdób plastrem cytryny lub pomarańczy. Wykorzystaj też inny przepisy na rozgrzewające napoje.
Czytaj także: Napar z imbiru - rozgrzewa i stawia na nogiCo to jest złote mleko? Właściwości i przepisPrzepis na grzane piwo