Składniki:
- 3-5 centymetrów korzenia imbiru,
- 300 ml gorącej wody.
Opcjonalnie:
- 2 łyżeczki miodu,
- 2-3 plasterki cytryny,
- 2-3 goździki,
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
Imbir od wieków ma zastosowanie w medycynie naturalnej. Napar z korzenia imibiru ma działanie prozdrowotne, doskonale rozgrzewa, pobudza trawienie i wzmacnia odporność. Doskonale nadaje się do spożywania w czasie chłodniejszych pór roku, a przede wszystkim w leczeniu sezonowych infekcji.
Nie wiesz, jak przygotować napar z imbiru? Na szczęście przepis na jego przygotowanie jest prosty i szybki.
- Korzeń imbiru dokładnie obierz ze skórki i pokrój na drobne kawałki. Jeśli masz więcej czasu, możesz zetrzeć imbir na tarce. Dzięki temu napar będzie bardziej aromatyczny.
- Zagotuj wodę, a następnie zalej nią imbir. Odczekaj kilka minut, a następnie odcedź napar.
- Opcjonalnie może dodać do naparu wybrane dodatki: cytrynę, cynamon lub goździki.
- Jeśli chcesz dodać miód, poczekaj aż napar nieco przestygnie. Wtedy miód nie straci swoich właściwości. Odpowiednia temperatura to około 40 stopni Celsjusza.
Więcej przepisów z imbirem:Dynia z imbirem i chiliRyba pieczona z imbirem