Napar z imbiru - łatwy przepis i właściwości zdrowotne

Napar z imbiru działa rozgrzewająco, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Wystarczy kilka minut, by przygotować wyśmienity napój, który doda zdrowia.
Marta Kosakowska / 06.11.2019 16:30
DRUKUJ PRZEPIS
Napar z imbiru - łatwy przepis i właściwości zdrowotne fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 1
Czas wykonania: 5 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3-5 centymetrów korzenia imbiru,
  • 300 ml gorącej wody.

Opcjonalnie:

  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2-3 plasterki cytryny,
  • 2-3 goździki,
  • szczypta cynamonu.
Przygotowanie:

Imbir od wieków ma zastosowanie w medycynie naturalnej. Napar z korzenia imibiru ma działanie prozdrowotne, doskonale rozgrzewa, pobudza trawienie i wzmacnia odporność. Doskonale nadaje się do spożywania w czasie chłodniejszych pór roku, a przede wszystkim w leczeniu sezonowych infekcji.

Nie wiesz, jak przygotować napar z imbiru? Na szczęście przepis na jego przygotowanie jest prosty i szybki.

  1. Korzeń imbiru dokładnie obierz ze skórki i pokrój na drobne kawałki. Jeśli masz więcej czasu, możesz zetrzeć imbir na tarce. Dzięki temu napar będzie bardziej aromatyczny.
  2. Zagotuj wodę, a następnie zalej nią imbir. Odczekaj kilka minut, a następnie odcedź napar.
  3. Opcjonalnie może dodać do naparu wybrane dodatki: cytrynę, cynamon lub goździki.
  4. Jeśli chcesz dodać miód, poczekaj aż napar nieco przestygnie. Wtedy miód nie straci swoich właściwości. Odpowiednia temperatura to około 40 stopni Celsjusza.

Więcej przepisów z imbirem:Dynia z imbirem i chiliRyba pieczona z imbirem

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA