Herbata z dodatkiem przypraw korzennych doskonale rozgrzeje i pobudzi w mroźny dzień

Rozgrzewające napoje na zimowe dni

W mroźny dzień często jedyne o czym marzysz to gorąca kąpiel lub filiżanka aromatycznej herbaty. Po wieczornym spacerze lub całym dniu pracy przygotuj napój rozgrzewający – od razu zrobi się cieplej!
/ 05.01.2011 15:02
Herbata z dodatkiem przypraw korzennych doskonale rozgrzeje i pobudzi w mroźny dzień

Jak działa napój rozgrzewający

Grzaniec, kawa z dodatkiem alkoholu czy zwykła herbata do której wrzucimy cynamon, goździki i odrobinę imbiru doskonale rozgrzeje i poprawi samopoczucie.

Sam sposób podania – czy będzie to kubek, szklany kufel czy też gliniane naczynie – sprawi, że natychmiast ogrzejemy zmarznięte dłonie, unoszący się zapach pobudzi zmysły a parując – dodatkowo ociepli nos.

Ponadto gorący napój z dodatkiem alkoholu czy przypraw ma działanie wzmacniające i pomaga chronić przed przeziębieniem.

Zobacz także: Grzane piwo

Gorące napoje alkoholowe

Rozgrzewający napój alkoholowy czyli popularnego grzańca możesz przygotować na bazie piwa, wina lub rumu. Wykorzystać możesz sprawdzone sposoby:


Grzane wino po góralsku

Przygotuj butelkę czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego wina, szklankę wody, ok. 20 goździków, kilka łyżek miodu, startą skórkę cytrynową, odrobinę gałki muszkatołowej i wanilii. Do rondla wlej wodę i dodaj przyprawy, po zagotowaniu zestaw z ognia, dolej wino i podgrzewaj mieszając.

Gorący napój skutecznie rozgrzewa, a amatorzy wina chwalą sobie takie zastosowanie, bo ponoć w chłodne wieczory jest najlepsze nie tylko dla ogrzania - przynosi ulgę obolałym mięśniom i doskonale odpręża. Taki grzaniec nie wyklucza oczywiście dodatkowo gorącej kąpieli - gdy za oknem mroźno i ciemno pozwala choć na chwilę zapomnieć o temperaturze poniżej zera.

W przygotowywaniu wszelkich grzańców zawsze należy pamiętać o tym, aby napój podgrzać, ale nigdy nie doprowadzać do wrzenia.

Niezawodny grzaniec piwny

Grzane piwo to pierwsze co przychodzi na myśl kiedy mówimy o "grzańcu" - przez to, że piwo ma szerokie grono smakoszy stał się niezwykle popularnym sposobem na rozgrzanie, stąd przepisów co niemiara.

W zależności od upodobań do piwa dodać można żółtka, cynamon, goździki, wanilię, cytrynę, osłodzić cukrem lub syropem malinowym. Jeśli dodajemy żółtka robimy to już po pierwszym podgrzaniu - dla dobrego połączenia całość ubijamy trzepaczką, cały czas trzymając garnek na ogniu. 

Napój pijemy oczywiście od razu po przygotowaniu - gorący.

Poncz i grog - kulinarne sposoby na wyziębiony organizm

Poncz to napój szczególnie popularny we Włoszech, Francji i Hiszpanii. Jest szczególnym rodzajem napoju - wywodzi się z Indii, gdzie pierwotnie składał się z herbaty, cytryny, cukru, wina oraz dowolnego owocu. Stąd też nazwa jego pochodzi od "pancza" czyli pięć i oznacza pięć smaków: słodki, gorzki, kwaśny, neutralny oraz smak alkoholu. Dziś zaadaptowany na szeroką skalę i przez wieki modyfikowany - dodaje się do niego przyprawy korzenne oraz egzotyczne owoce.

Napój szczególnie popularny jest na letnich przyjęciach - schłodzony lodem skutecznie gasi pragnienie. Zimą - w wersji podgrzewanej wybornie służy rozgrzaniu organizmu po dłuższym spacerze czy zabawie na śniegu.

Grog jest tym, czego nie odmawiają sobie wielbiciele rumu w każdej postaci. Tym razem - polecany w wersji na gorąco. Jego historia wiąże się z tradycjami żeglarskimi - rum towarzyszył na morzu marynarzom, jako zamiennik piwa - skutek zamiany nie okazał się jednak pożądany, gdyż rum jako mocniejszy trunek delikatnie mówiąc rozpraszał marynarzy. Dlatego postanowiono go rozcieńczyć wodą a do smaku dodać sok z limonki oraz cukier.

Napój nazwano grogiem na cześć admirała noszącego przezwisko Old Grog z racji noszonego przezeń sztormiaka uszytego z grogramu.

W unowocześnionej wersji możesz przygotować go z mocnej herbaty, rumu, cukru oraz cytryny. Pamiętaj by rum dodać na końcu, po podgrzaniu.

Polecamy: Na czym polega robienie naparów?

Kawa i herbata na zimowe dni

Popularną kawą z dodatkiem alkoholu jest znana wszystkim kawa po irlandzku czyli Irish coffee. Do jej przygotowania potrzeba mocnej kawy, ubitej śmietanki, whisky oraz odrobiny cukru.
Kawa doskonale rozgrzewa i pobudza, szczególnie dobrze smakuje po zimowym spacerze lub intensywnym wysiłku na dworze.

Zimą świetnie sprawdzi się również herbata, do której dodamy przyprawy korzenne – ich intensywny smak i aromat wystarczą by rozgrzać największego zmarzlucha.

Godne polecenia jest dodanie do herbaty imbiru i miodu.

Gdy zatem za oknem szczypie mróz albo pada śnieg - póki czas korzystaj z tej pięknej pory roku, a po powrocie przygotuj wybornego grzańca lub zaparz przyprawioną herbatę. Wszak kiedy przyjdzie wiosna nawet najlepszy grzaniec nie będzie smakował tak dobrze jak teraz.