Chociaż truskawki są teoretycznie dostępne w sklepach przez cały rok, nie da się ukryć że niepowtarzalny smak mają tylko w szczycie sezonu, który zaczyna się w maju, a kończy na początku lipca. Te sprowadzane zimą z zagranicy, nie mogą równać się z czerwcowymi polskimi truskawkami. To dlatego co roku próbujemy zachować smak truskawek na dłużej. Jak jednak mrozić truskawki, aby nie zamieniły się w czerwoną breję?
Spis treści:
Jak mrozić truskawki w całości, tak by się nie sklejały?
- Kupując truskawki do mrożenia, wybieraj te jędrne i zdrowe, aby nie były lekko rozgniecione. Mniej estetyczne okazy lepiej wykorzystać do przetworów z truskawek.
- Przed mrożeniem umyj truskawki w zimnej wodzie - uwaga, nie pozbawiaj ich wcześniej szypułek, aby woda nie dostała się do truskawek podczas mycia. Gdy owoce nasiąkną wodą, po rozmrożeniu będą mało apetyczne.
- Osusz truskawki, rozkładając je np. na ręczniku papierowym.
- Po dokładnym umyciu truskawek, usuń szypułki.
- Samo wrzucenie truskawek do woreczków strunowych nie wystarczy, aby je zamrozić - wtedy owoce posklejają się ze sobą. Aby zachować apetyczny wygląd truskawek, zamrażaj je etapami. Najpierw rozłóż je luźno na dużej tacy i włóż do zamrażarki na kilka godzin. Gdy upłynie ten czas i owoce lekko zamarzną, porcjami umieszczaj je w woreczkach strunowych lub pojemnikach do mrożenia. Teraz możesz ułożyć je ciasno, bo nie skleją się już ze sobą.
- Pamiętaj, żeby każdy woreczek z truskawkami opatrzyć datą zamrożenia - truskawki mogą przebywać bezpiecznie w zamrażarce przez 12 miesięcy, pod warunkiem że wybierzesz komorę z najniższą temperaturą.
Jak mrozić truskawki w formie przecieru?
Aby zaoszczędzić miejsce w zamrażarce, możesz zamrozić truskawki w formie przecieru lub musu. Ten sposób warto wykorzystać również wtedy, gdy zakupione owoce nie są najpiękniejsze i po rozmrożeniu będą kiepsko prezentować się w całości.
- Truskawki umyj, potem osusz i pozbaw szypułek.
- Truskawki zblenduj na gładką masę. Dodaj do nich cukier - chociaż ilość warto dopasować do własnych preferencji smakowych, my proponujemy proporcję ok. 90 g cukru na 500 g truskawek.
- Przecier truskawkowy przekładaj do woreczków strunowych i zamrażaj.
Czytaj także:
Czy można mrozić szczaw?
Jak mrozić czereśnie?