Drinki warstwowe - technika przyrządzania

Drinki.
Oto technika przyrządzania drinków warstwowych, składających się z kilku warstw różnobarwnych likierów.
/ 29.03.2012 15:56
Drinki.

Technikę nakładania kolejnych warstw stosujemy, wykonując drinki zwane pousse-cafe, składające się z kilku warstw różnobarwnych likierów. Najpierw trzeba silnie schłodzić wszystkie składniki i szklanki , a następnie postępować zgodnie z przepisem, ale trzeba mieć do tego pewną rękę. Łyżeczkę do herbaty lub łyżkę barową opieramy na powierzchni pierwszego płynu, następnie po spodzie łyżeczki dolewamy kolejny składnik. Tworząc własny koktajl tego typu, należy pamiętać, że od gęstości likieru zależy, czy kolejny składnik będzie się na nim unosił, więc na dno szklanki należy wlać najbardziej gęsty płyn. Warto trochę poeksperymentować.

Oto kilka propozycji na wyśmienite drinki warstwowe:

B2B

Składniki:

  • 20 ml Kahlua
  • 20 ml Baileys
  • 20 ml Cointreau

Sposób przygotowania:

Wlewamy do kieliszka po kolei składniki. Najpierw najcięższy- kahlua, następnie Baileys a na końcu Cointreau.  Alkohole należy wlewać powoli po ściance kieliszka aby zapobiec gwałtownemu wymieszaniu się składników.

Zobacz także: Drinki na bazie rumu

Waikiki Beach

Składniki:

  • 40 ml wódki Finlandia Lime
  • 10 ml blue curaçao
  • 10 ml soku cytrynowego
  • 50 ml soku ananasowego
  • 20 ml likieru Peach Tree De Kuyper
  • 100 ml soku pomarańczowego.

Sposób przygotowania:

Likier Peach Tree i sok pomarańczowy wlewamy do szklanki, a pozostałe składniki mieszamy w shakerze i przelewamy, tworząc drugą warstwę. Do udekorowania możemy użyć melona i Maraske.

Zobacz także: Jak skruszyć lód w domowych warunkach?

Egzotyczne uniesienie

Składniki:

  • 2 banany
  • połowę cytryny
  • 2 kiwi
  • łyżeczka cukru
  • bita śmietana
  • czekolada w młynku

Sposób przygotowania:

Banany wrzucamy do blendera, dodajemy sok z 1/2 cytryny i rozdrabniamy łyżką. Następnie przekładamy do wysokiej szklanki. Kiwi obieramy wykrajamy biały środek i wrzucamy do blendera. Wrzucamy łyżeczkę cukru i rozdrabniamy- wlewamy do szklanki. Na koniec  nakładamy bitą śmietanę i posypujemy czekoladą z młynka.

Zobacz także: Napoje i drinki na prywatkę

Redakcja poleca

REKLAMA