Technikę nakładania kolejnych warstw stosujemy, wykonując drinki zwane pousse-cafe, składające się z kilku warstw różnobarwnych likierów. Najpierw trzeba silnie schłodzić wszystkie składniki i szklanki , a następnie postępować zgodnie z przepisem, ale trzeba mieć do tego pewną rękę. Łyżeczkę do herbaty lub łyżkę barową opieramy na powierzchni pierwszego płynu, następnie po spodzie łyżeczki dolewamy kolejny składnik. Tworząc własny koktajl tego typu, należy pamiętać, że od gęstości likieru zależy, czy kolejny składnik będzie się na nim unosił, więc na dno szklanki należy wlać najbardziej gęsty płyn. Warto trochę poeksperymentować.
Oto kilka propozycji na wyśmienite drinki warstwowe:
B2B
Składniki:
- 20 ml Kahlua
- 20 ml Baileys
- 20 ml Cointreau
Sposób przygotowania:
Wlewamy do kieliszka po kolei składniki. Najpierw najcięższy- kahlua, następnie Baileys a na końcu Cointreau. Alkohole należy wlewać powoli po ściance kieliszka aby zapobiec gwałtownemu wymieszaniu się składników.
Zobacz także: Drinki na bazie rumu
Waikiki Beach
Składniki:
- 40 ml wódki Finlandia Lime
- 10 ml blue curaçao
- 10 ml soku cytrynowego
- 50 ml soku ananasowego
- 20 ml likieru Peach Tree De Kuyper
- 100 ml soku pomarańczowego.
Sposób przygotowania:
Likier Peach Tree i sok pomarańczowy wlewamy do szklanki, a pozostałe składniki mieszamy w shakerze i przelewamy, tworząc drugą warstwę. Do udekorowania możemy użyć melona i Maraske.
Zobacz także: Jak skruszyć lód w domowych warunkach?
Egzotyczne uniesienie
Składniki:
- 2 banany
- połowę cytryny
- 2 kiwi
- łyżeczka cukru
- bita śmietana
- czekolada w młynku
Sposób przygotowania:
Banany wrzucamy do blendera, dodajemy sok z 1/2 cytryny i rozdrabniamy łyżką. Następnie przekładamy do wysokiej szklanki. Kiwi obieramy wykrajamy biały środek i wrzucamy do blendera. Wrzucamy łyżeczkę cukru i rozdrabniamy- wlewamy do szklanki. Na koniec nakładamy bitą śmietanę i posypujemy czekoladą z młynka.
Zobacz także: Napoje i drinki na prywatkę