Szynka pieczona z pomarańczami - przepis składniki i przygotowanie
Aromatyczne mięso, idealne na Wielkanoc.

Opublikowano: 02.04.2014, 10:49
Reklama
Ilość kalorii: 420
Czas przygotowania: 180 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- szynka myszka (ok. 2,5 kg)
- duża pomarańcza
- 1/2 szklanki cukru
- kawałek imbiru o długości 4 cm
- 6 łyżek oleju
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na szynkę pieczoną z pomarańczami!
- Mięso opłucz, posmaruj olejem, solą i pieprzem.
- Chłodź 2 godziny.
- Sparz pomarańczę, odkrój skórkę, wyciśnij sok i wyskrob miąższ.
- Skórkę i obrany imbir pokrój w słupki.
- W garnku zagotuj sok z cukrem i miąższem pomarańczy.
- Gotuj 10 min.
- Następnie dodaj imbir oraz skórkę i gotuj kolejne 10 min.
- Mięso wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 90 minut.
Reklama
Sprawdź inne przepisy na mięsa wielkanocne:
Boczek pieczony faszerowany - przepis
Schab marynowany w musztardzie - przepis
Mostek cielęcy faszerowany - przepis
Reklama
Reklama
Reklama