Reklama
Ilość kalorii: 420
Czas przygotowania: 180 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • szynka myszka (ok. 2,5 kg)
  • duża pomarańcza
  • 1/2 szklanki cukru
  • kawałek imbiru o długości 4 cm
  • 6 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na szynkę pieczoną z pomarańczami!

  1. Mięso opłucz, posmaruj olejem, solą i pieprzem.
  2. Chłodź 2 godziny.
  3. Sparz pomarańczę, odkrój skórkę, wyciśnij sok i wyskrob miąższ.
  4. Skórkę i obrany imbir pokrój w słupki.
  5. W garnku zagotuj sok z cukrem i miąższem pomarańczy.
  6. Gotuj 10 min.
  7. Następnie dodaj imbir oraz skórkę i gotuj kolejne 10 min.
  8. Mięso wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 90 minut.
Reklama

Sprawdź inne przepisy na mięsa wielkanocne:

Boczek pieczony faszerowany - przepis
Schab marynowany w musztardzie - przepis
Mostek cielęcy faszerowany - przepis

Reklama
Reklama
Reklama