Reklama
Ilość kalorii: 80
Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 krótkie świeże ogórki
  • 20 dag kremowego sera śmietankowego
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • mały ząbek czosnku
  • mały pęczek koperku
  • mały pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Ogórki umyj, osusz papierowym ręcznikiem, przekrój wzdłuż na pół, wydrąż pestki. Rzodkiewki opłucz, osusz, oczyść, pokrój w cienkie plasterki, a następnie w słupki. Koperek i szczypiorek opłucz, otrząśnij z wody, posiekaj (powinno być po 2 łyżki posiekanych ziół). Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni na rumiany kolor. Uważaj, by się nie przypiekły.
  2. Serek wymieszaj z rzodkiewkami, obranym i rozgniecionym ząbkiem czosnku, koperkiem i szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nałóż przygotowaną masę do wydrążonych połówek ogórków. Każdą połówkę przetnij na pół. Na koniec posyp uprażonym słonecznikiem.

Zobacz, co powinnaś wiedzieć o nowalijkach!

Reklama
Reklama
Reklama