Królową sałatek na świąteczny stół jest tradycyjna sałatka jarzynowa. Jeżeli jednak chcesz wprowadzić trochę świeżości w świąteczne menu, wypróbuj inne propozycje.
Przepisów na smaczne i syte sałatki świąteczne jest całe mnóstwo. Mogą to być sałatki z dodatkiem makaronu, ryżu, jajeczne, z dodatkiem owoców świeżych lub suszonych.
Spis treści:
- Szybka sałatka warstwowa
- Sałatka z wędzoną makrelą
- Sałatka z makaronem ryżowym
- Sałatka z selerem i ananasem
- Sałatka śledziowa z buraczkami
Szybka sałatka na święta warstwowa
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy,
- 4 jajka,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 200 g tuńczyka w sosie własnym z puszki,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy delikatesowej,
- pęczek szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kukurydzę i fasolę dokładnie odsącz.
- Jajka ugotuj na twardo. Żółtka oddziel od białek.
- Przygotuj sos: majonez wymieszaj z jogurtem i musztardą. Dopraw solą i pieprzem.
- Na spód salaterki wykładaj po kolei: białka starte na tarce o grubych oczkach, czerwoną fasolę, kukurydzę, tuńczyka, sos majonezowy, pokruszone żółtka i szczypiorek.
- Świąteczną sałatkę dopraw solą i pieprzem.
Sałatka na święta z wędzoną makrelą
Składniki:
- 3 marchewki,
- 4 ziemniaki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 wędzona makrela,
- 3 ogórki kiszone,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- pęczek szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Marchew i ziemniaki ugotuj i pokrój w drobną kostkę.
- Ogórki kiszone i seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki.
- Wszystkie warzywa przełóż do miski.
- Makrelę obierz z ości i dodaj do warzyw.
- Majonez wymieszaj z musztardą i dopraw solą i pieprzem.
- Polej sosem sałatkę i dokładnie wymieszaj.
- Sałatkę świąteczną z makrelą podawaj ze świeżym szczypiorkiem.
fot. Adobe Stock
Sałatka na święta z makaronem ryżowym
Składniki:
- 400 g makaronu orzo,
- 100 g rodzynek,
- 50 g suszonej żurawiny,
- 50 g płatków migdałowych,
- pęczek jarmużu,
- 1 łyżka miodu,
- sok z 1/2 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Rodzynki namocz w ciepłej wodzie. Po 30 minutach odsącz na ręczniku papierowym.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (powinien być al dente) i przełóż do miski.
- Dodaj żurawinę, rodzynki, płatki migdałowe i jarmuż podzielony na mniejsze kawałki.
- Sok z cytryny wymieszaj z miodem i polej nim sałatkę świąteczną.
fot. Adobe Stock
Sałatka z selerem i ananasem
Składniki:
- 1 seler konserwowy,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 por,
- 4 plastry ananasa z puszki,
- majonez,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Seler konserwowy i kukurydzę dokładnie odsącz z zalewy (seler odciśnij mocno na sitku).
- Ananasa pokrój na małe kawałki, a pora w drobną kosteczkę.
- Wszystkie składniki razem wymieszaj.
- Całość dopraw solą, pieprzem i dodaj majonez.
Sałatka śledziowa z buraczkami
Składniki:
- 300 g śledzi,
- 1 cebula,
- 5 ziemniaków,
- 1 słoik startych buraczków,
- 1 jabłko,
- 3 jajka,
- 3 łyżki majonezu,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy wystygną, pokrój je na mniejsze kawałki.
- Jajka ugotuj na twardo.
- Śledzie i cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce.
- Majonez wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny.
- W salaterce układaj po kolei: śledzie, jajka starte na tarce, jabłko, sos, buraczki, ziemniaki, cebulę i znów buraczki.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na sałatki na świąteczny stół: