Reklama

Królową sałatek na świąteczny stół jest tradycyjna sałatka jarzynowa. Jeżeli jednak chcesz wprowadzić trochę świeżości w świąteczne menu, wypróbuj inne propozycje.

Reklama

Przepisów na smaczne i syte sałatki świąteczne jest całe mnóstwo. Mogą to być sałatki z dodatkiem makaronu, ryżu, jajeczne, z dodatkiem owoców świeżych lub suszonych.

Spis treści:

  1. Szybka sałatka warstwowa
  2. Sałatka z wędzoną makrelą
  3. Sałatka z makaronem ryżowym
  4. Sałatka z selerem i ananasem
  5. Sałatka śledziowa z buraczkami

Szybka sałatka na święta warstwowa

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 4 jajka,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 200 g tuńczyka w sosie własnym z puszki,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kukurydzę i fasolę dokładnie odsącz.
  2. Jajka ugotuj na twardo. Żółtka oddziel od białek.
  3. Przygotuj sos: majonez wymieszaj z jogurtem i musztardą. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Na spód salaterki wykładaj po kolei: białka starte na tarce o grubych oczkach, czerwoną fasolę, kukurydzę, tuńczyka, sos majonezowy, pokruszone żółtka i szczypiorek.
  5. Świąteczną sałatkę dopraw solą i pieprzem.

Sałatka na święta z wędzoną makrelą

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 wędzona makrela,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchew i ziemniaki ugotuj i pokrój w drobną kostkę.
  2. Ogórki kiszone i seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Wszystkie warzywa przełóż do miski.
  4. Makrelę obierz z ości i dodaj do warzyw.
  5. Majonez wymieszaj z musztardą i dopraw solą i pieprzem.
  6. Polej sosem sałatkę i dokładnie wymieszaj.
  7. Sałatkę świąteczną z makrelą podawaj ze świeżym szczypiorkiem.
fot. Adobe Stock

Sałatka na święta z makaronem ryżowym

Składniki:

  • 400 g makaronu orzo,
  • 100 g rodzynek,
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • pęczek jarmużu,
  • 1 łyżka miodu,
  • sok z 1/2 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki namocz w ciepłej wodzie. Po 30 minutach odsącz na ręczniku papierowym.
  2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (powinien być al dente) i przełóż do miski.
  3. Dodaj żurawinę, rodzynki, płatki migdałowe i jarmuż podzielony na mniejsze kawałki.
  4. Sok z cytryny wymieszaj z miodem i polej nim sałatkę świąteczną.
sałatka na święta

fot. Adobe Stock

Sałatka z selerem i ananasem

Składniki:

  • 1 seler konserwowy,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 por,
  • 4 plastry ananasa z puszki,
  • majonez,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Seler konserwowy i kukurydzę dokładnie odsącz z zalewy (seler odciśnij mocno na sitku).
  2. Ananasa pokrój na małe kawałki, a pora w drobną kosteczkę.
  3. Wszystkie składniki razem wymieszaj.
  4. Całość dopraw solą, pieprzem i dodaj majonez.

Sałatka śledziowa z buraczkami

Składniki:

  • 300 g śledzi,
  • 1 cebula,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 słoik startych buraczków,
  • 1 jabłko,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy wystygną, pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Jajka ugotuj na twardo.
  3. Śledzie i cebulę pokrój w drobną kostkę.
  4. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce.
  5. Majonez wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny.
  6. W salaterce układaj po kolei: śledzie, jajka starte na tarce, jabłko, sos, buraczki, ziemniaki, cebulę i znów buraczki.
sałatka buraczana

fot. Adobe Stock

Reklama

Więcej przepisów na sałatki na świąteczny stół:

Reklama
Reklama
Reklama