Kolacja wigilijna - przygotuj ją sama!

Kolacja wigilijna składająca się z 12 dań to nie lada wyczyn! Poznaj kilka porad blogerek kulinarnych, dzięki którym przygotujesz ją sama!
/ 23.12.2009 13:57

Jak samodzielnie przygotować wigiliną kolację? No, może nie samodzielnie - pomogą ci w tym polskie blogerki, z wielką pasją prowadzące blogi kulinarne, które są wielką skarbnicą przepisów kulinarnych „z pierwszej ręki”.

Zobacz: Świąteczna awangarda - oryginalne przepisy na Wigilię

Kolacja wigilijna - przygotuj ją sama!

Fot. Fotolia

Zobacz także:
Kulinarne prezenty świąteczne!

Tradycyjne przepisy kulinarne to nie lada wyzwania dla każdej pani domu! Jak przygotować świąteczne potrawy? Nie musisz obawiać, że przepis się nie uda - przed tobą wypróbowały go one, a następnie odpowiednio sfotografowały i ze szczegółami opisały krok po kroku etapy przygotowania danej potrawy. Będą naszą tegoroczną „gwiazdą przewodnią” w przygotowaniu wigilijnej wieczerzy i świątecznych smakołyków.

Nie pozostaje więc mi nic innego, jak zaprezentować wam wspaniałe przepisy w sam raz na wieczerzę wigilijną i święta Bożego Narodzenia prosto z polskiej blog – sfery kulinarnej. Zdjęcia potraw są autorstwa samych blogerek. Poniżej znajdziesz przepisy na tradycyjne świąteczne potrawy, takie jak karp w galarecie, kapusta z grzybami, kluski z makiem i świąteczne ciasteczka.

Poznaj przepisy blogerek na pyszne dania wigilijne:

 

Świąteczne ciasteczka z rubinowym oczkiem

Jako pierwszy przedstawiam przepis na urocze, malutkie ciasteczka, które mogą posłużyć także jako smaczny, świąteczny prezent.

Przepis na „Świąteczne ciasteczka z rubinowym oczkiem” pochodzi z bloga „Kuchnia Agaty”, prowadzonego przez Agatę Jędraszczak - www.kuchniaagaty.blogspot.com
Sama Agata pisze o nich: „Te ciasteczka są rewelacyjne! Bardzo maślane, miło rozpływające się w ustach, a kropelka nadzienia równoważy ich słodki smak. Zawinięte w kawałek celofanu staną się pięknym gwiazdkowym prezentem!”

Składniki:

  • 2 i 1/4 filiżanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 filiżanka masła,
  • 2/3 filiżanki cukru,
  • 2 żółtka,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • kilka kropli aromatu waniliowego,
  • ok. 6 łyżek dżemu owocowego (np. truskawkowego, z owoców leśnych).

Wykonanie:

1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.

2. W kolejnej zmiksować miękkie masło z cukrem na puszystą masę.

3. Dodać do niej skórkę i sok z cytryny, wanilię oraz żółtka.

4. Do masy dodawać stopniowo suche składniki. Wymieszać (ciasto może przypominać grubą kruszonkę, ale i tak daje się łatwo formować).

5. Za pomocą łyżki stołowej odmierzać równe porcje ciasta. Z każdej takiej porcji uformować kulkę, w jej środku zrobić dziurkę używając do tego końcówki trzonka drewnianej łyżki (lub palca).

6. Ułożone na papierze do pieczenia ciasteczka wstawić do pieca nagrzanego do temperatury 180° C. W tym czasie podgrzać w rondelku dżem, aby stał się płynny (można go dodatkowo przetrzeć przez siteczko, aby pozbyć się pestek).

7. Ciasteczka piec 10 minut, po tym czasie do każdej dziurki nalać łyżeczką płynny dżem. Piec jeszcze ok. 7 minut, uważając, aby ciasteczka za bardzo się nie spiekły. Gdy ostygną posypać je cukrem pudrem.

8. Zanurzonym w ciepłej wodzie palcem oczyścić środek z dżemem z nadmiaru cukru, a następnie zjeść.

Kolacja wigilijna - przygotuj ją sama!

Fot. Agata Jędraszczak

 

Pieczone pierożki z grzybowym farszem

Jako drugi przedstawiam przepis na wyjątkowo smaczne pierożki z grzybami w wersji pieczonej. Przepis pochodzi z bloga „Around the kitchen table”, www.table-table.blogspot.com, na którym blogową sztukę kulinarną uprawia Ewelina Majdak.

Składniki na ciasto:

  • 300g mąki gryczanej razowej,
  • 180g schłodzonego masła,
  • 1 żółtko jaja,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka lodowatej wody.

Wykonanie:

1. Mąkę przesiewamy do miski.

2. Dodajemy masło i siekamy nożem, aż powstaną drobne okruszki.

3. Dodajemy żółtko jaja i śmietanę oraz łyżkę wody.

4. Ręką zlepiamy ciasto w kulę, owijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut.

Składniki na farsz:

  • 200g pieczarek,
  • 20g namoczonych i ugotowanych suszonych prawdziwków,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę,
  • 100g ugotowanego ryżu jaśminowego (może być inny),
  • 1 jajko ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę,
  • pół natki pietruszki,
  • pół pęczka koperku,
  • sól wędzona Maldon (lub inna sól),
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • jajko do posmarowania pierożków.

Wykonanie:

1. W blenderze rozdrabniamy pieczarki i ugotowane prawdziwki.
2. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cebulę i smażymy przez 5 minut, często mieszając.
3. Dodajemy rozdrobnione pieczarki i prawdziwki i smażymy kolejne 5 minut.
4. Dodajemy ryż i doprawiamy solą i pieprzem.
5. Przekładamy do miski, dodajemy ugotowane jajko i mieszamy.

6. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy koła o średnicy 10 cm.
7. Łyżeczką nakładamy nadzienie na każdy krążek ciasta, brzegi lekko smarujemy jajkiem i zlepiamy jak pierogi.

8. Układamy je na blasze, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 ° C, aż ładnie zbrązowieją i lekko popękają.

Kolacja wigilijna - przygotuj ją sama!

Fot. Ewelina Majdak

 

Kapusta z suszonymi grzybami, śliwkami i żurawiną

Na polskiej Wigilii nie może zabraknąć dań z kapustą w roli głównej. Na blogu „Eksperymentalnie”, www.eksperymentalnie.blogspot.com, prowadzonym przez blogerkę o nicku aga-aa znajdziemy ciekawy przepis na kapustę z suszonymi grzybami, śliwkami i żurawiną.

Zobacz też: Wigilijna kapusta z grzybami

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty,
  • cebula,
  • 2 garście suszonych grzybów,
  • garść suszonych śliwek,
  • garść suszonej żurawiny,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • kilka suszonych goździków,
  • pieprz cały.

Wykonanie:

1. Grzyby zalewam na noc gorącą wodą.

2. Następnego dnia kroję kapustę i wkładam do garnka, wrzucam grzyby wraz z wodą, dodaję żurawinę i śliwki. Zalewam wodą i stawiam na ogień. Dodaję ziele, listki, goździki i pieprz. Gotuję do miękkości.

3. W międzyczasie na patelni szklę posiekaną cebulę. Kapustę odcedzam, wyciągam grzybki i śliwki, kroję na mniejsze kawałki. Usuwam z kapusty listki laurowe, kulki pieprzu i ziela oraz goździki.

4. Ponownie dodaję śliwki i żurawinę oraz cebulę. Dokładnie mieszam.

Kolacja wigilijna - przygotuj ją sama!

Fot. aga-aa

 

Karp w galarecie

Karp to także jeden z głównych składników naszej tradycyjnej Wigilii. Na blogu „Same dobre rzeczy”, www.samedobrerzeczy.blogspot.com, jego autorka Hanna Matejczyk, nick poswix prezentuje przepis na karpia w galarecie, który pochodzi z klasyka naszych polskich książek kulinarnych - „Kuchni polskiej”.

Zobacz też: Wigilijny karp inaczej

Składniki:

  • 80 dag karpia.

Wywar:

  • 1,5 l wody,
  • odpadki rybne,
  • 20 dag włoszczyzny,
  • 2 listki laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego.

Galareta:

  • 0,75 l wywaru,
  • żelatyna w zależności od tego ile producent zaleca na opakowaniu.

Wykonanie:

1. Sprawić rybę, podzielić rybę na dzwonka. Każde podzielić na pół.

2. Z głowy ryby, włoszczyzny, przypraw i wody ugotować wywar, który pod koniec gotowania solimy.

3. Do ciepłego wywaru (przecedzonego) włożyć rybę i gotować przez 30 minut.

4. Rybę wyjąć z wywaru. Pozostawić do ostygnięcia. Usunąć widoczne ości. Kawałki ryby układać na półmisku.

5. Zalać rybę galaretą wykonaną z wywaru i żelatyny. Przyozdobić rybę marchewką z wywaru.
Rybę ostudzić i wstawić do lodówki.

Kolacja wigilijna - przygotuj ją sama!

Fot. Hanna Matejczyk

 

Kluski z makiem

Kolejny przepis na tradycyjną, polską potrawę wigilijną pochodzi z bloga prowadzonego przez dwie... „chochelki” - jak same się nazywają. :)

A tak naprawdę są to Dorota Smoleń, nick Chuda i Anna Lewandowska, nick pstrykam. We dwie kucharzą na blogu „Dwie Chochelki”, www.dwiechochelki.pl .

Z ich bloga pochodzi przepis na kluski z makiem, o których one same piszą tak: „To tradycyjne danie wigilijne w moim domu rodzinnym jadło się głównie w Boże Narodzenie, bo przy uroczystej kolacji 24 grudnia podawano je na końcu i każdy wciskał w siebie tylko odrobinę. A w pierwszy dzień świąt, podgrzane i pachnące obłędnie bakaliami i miodem, wchodziło gładko i bezkolizyjnie.
W kluskach z makiem najważniejsze są kluski – forma w zasadzie dowolna, mogą być nawet świderki czy muszelki, ale mnie wizualnie najlepiej pasują krótkie kawałki szerokich wstążek. Równie ważny w tej potrawie jest mak – musi być słodki, nawet za słodki, bo po dodaniu makaronu zmaleje stężenie słodyczy.

Zaproponowany przeze mnie zestaw bakalii potraktujcie orientacyjnie. Możecie dodać migdały, daktyle, figi – cokolwiek wam smak podpowie.”

Składniki:

  • 100 g maku,
  • 4 łyżki płynnego miodu,
  • 3 łyżki masła,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej pokrojonej w kostkę,
  • 1/3 szklanki orzechów,
  • 2 krople olejku migdałowego,
  • 5 gniazd makaronu tagliatelle.

Wykonanie:

1. Mak zalewam wrzącą wodą i trzymam na małym ogniu ok. 30 minut, aż będzie rozcierał się w palcach.

2. Dobrze odcedzam, studzę, dwukrotnie mielę w maszynce.

3. Orzechy siekam grubo (każdą połówkę na cztery części).

4. Rodzynki zalewam wrzątkiem na kilka minut, aż zmiękną. Wówczas odcedzam na sitku, wysypuję je na czystą ściereczkę, odciskam z nadmiaru wody i wrzucam do maku.

5. Masło roztapiam w garnuszku.

6. Miód, jeśli nie jest idealnie płynny, podgrzewam razem z masłem i wlewam do maku.

7. Na końcu dodaję olejek migdałowy. Zalecam umiar i ostrożność, bo mi ręka drgnęła i chlusnęło się sporo więcej. Mąż później jadł i wzdychał, że dobre, tylko perfumami się mu odbija.

8. Tagliatelle łamię na kawałki i gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzony makaron dokładnie mieszam z makiem. Podaję na ciepło.

Kolacja wigilijna - przygotuj ją sama!

Fot. Dwie chochelki

 

Piernik toruński

A na deser dwa przepisy na coś słodkiego. Pochodzą z bloga o wdzięcznej nazwie „Every Cake You Bake”, www.everycakeyoubake.blogspot.com, którego wzorową gospodynią jest Komarka.

Parę słów o nim od autorki bloga: „...Modyfikacji oryginalnego przepisu, tak jak legend o toruńskich piernikach namnożyło się przez wieki wiele (pierwszy znany przepis na piernik toruński pochodzi z 1725 roku!). Jednak o jego wyjątkowości niezmiennie stanowią trzy podstawowe składniki - mąka żytnia i pszenna, naturalny, dobrej jakości miód i świeże przyprawy korzenne. Posłużyłam się przepisem spisanym przez Pierre Herme, z dodatkiem suszonych śliwek. Z całym szacunkiem dla mistrza, zmniejszyłam tylko ilość cukru ;)”.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g mąki żytniej,
  • 250 g miodu,
  • 150 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 5 jajek,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • 20 g (ok. 6 łyżeczek) przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Wykonanie:

1. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Odstawić.

2. Miód przełożyć do rondelka, dodać przyprawę do piernika i podgrzewać na małym ogniu, aż miód się zrumieni.

3. Oddzielić żółtka od białek.

4. Masło utrzeć z cukrem do białości. Ucierając, dodawać po jednym żółtku.

5. Następnie dodać ostudzony miód z przyprawami.

6. Śliwki drobno posiekać i dodać do masy miodowo - maślanej.

7. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać do masy na przemian z mąką, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą.

8. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Dużą formę keksową posmarować masłem i wyłożyć pergaminem lub obsypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy i piec przez około godzinę (do suchego patyczka).

9. Upieczony piernik ostudzić i posmarować rozpuszczoną czekoladą.

Kolacja wigilijna - przygotuj ją sama!

Fot. Komarka

 

Tarta miodowa

I krótki opis autorki, od którego, aż cieknie ślinka: „Podobno bardzo popularna na południu Francji, pyszna i bardzo treściwa. Słodka, ale nie nieznośnie słodka, dzięki cytrynie przełamującej miodową słodycz. Najlepsza na ciepło, kiedy miodowa masa jest lekko ścięta i rozpływająca się w ustach, a uprażone orzeszki zatopione w chrupiącej, skarmelizowanej skorupce. Jeżeli nie lubicie fistaszków, można zastąpić je innymi orzechami. Mnie marzy się wersja pistacjowa i migdałowa...”.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 200 g masła,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki miodu,
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny,
  • 2 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych).

Wykonanie:

1. 100 g masła i mąkę posiekać nożem, dodać 2 łyżki cukru pudru, 1 jajko i 1 łyżkę zimnej wody.

2. Zagnieść szybko kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 15 minut.

3. Potem ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tart. Z pozostałych skrawków ciasta można wyciąć dekoracyjne kształty (gwiazdki na przykład :))

4. Podpiec przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

5. W tym czasie utrzeć pozostałe masło z pozostałym cukrem pudrem na jasny krem. Po kolei wbić 3 jajka, ciągle ucierając.

6. W rondelku podgrzać miód, a kiedy stanie się płynny, dodać do masy. Dodać sok i skórkę cytryny. Na koniec wymieszać całość z orzeszkami.

7. Masę wlać na podpieczony spód. Całość piec około 45 minut.

Kolacja wigilijna - przygotuj ją sama!

Fot. Komarka

Dziękuję autorkom blogów za zgodę na opublikowanie ich autorskich przepisów i zdjęć i tym samym podzielenie się tymi wszystkimi wyjątkowo smacznymi przepisami świątecznymi!

Redakcja poleca

REKLAMA