Tapas - hiszpańskie przystawki na każdą okazję

Przystawki to ważny element każdego przyjęcia małego, czy dużego, w gronie najbliższych, czy na szczeblu służbowym. W Hiszpanii nazywają się tapas.
/ 13.11.2010 19:08

Przystawki pozwalają gospodarzom wyjść z twarzą, gdy zaskoczą ich goście, a najedzonym już gościom pozwalają okazać szacunek gospodarzom przez skosztowanie choć tych małych porcji.

Hiszpańskie propozycje przystawek są całkiem ciekawe.

Mini krokiety - croquetas

Nie mają one zbyt wiele wspólnego z polskimi krokietami - panierowanymi naleśnikami z farszem mięsnym lub jarskim. Hiszpańska propozycja to obsmażany beszamel z dodatkami. Najpierw przygotuj sos beszamelowy. Dla tych którzy nie mieli przyjemności poznać tego elementu sztuki kulinarnej podaję przepis: do rozgrzanego masła dodaj mąkę - mieszaj energicznie by nie powstały grudki najlepiej rózgą, następnie dodaj mleko i gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Mieszaj cały czas, a potem odstaw do ostygnięcia, kiedy sos będzie zimny wstaw go do lodówki, żeby stężał. Z zastygłej masy formuj kulki lub wycinaj kwadraty - obtocz je w bułce tartej, jaki i bułce, następnie smaż na rozgrzanej oliwie. Najlepiej smakują ciepłe. A co do wariantów to oczywiście do beszamelu możesz dodawać różne dodatki: szynkę, kurczaka, tuńczyka, groszek.

Patatas bravas

Jak nazwa wskazuje jest to przekąska z ziemniaków, która osobiście nazywam domowymi chipsami. Świetnie sprawdza się jako dodatek do piwa pitego w towarzystwie przyjaciół. Jest łatwa w przygotowaniu. Obrane ziemniaki należy pokroić w plastry i smażyć na głębokim tłuszczu.

Polecamy: Czym hiszpańska kuchnia stoi?

By uniknąć strzelania oleju warto osuszyć ziemniaki przed smażeniem, a do smażenia wybrać wysoki garnczek.

Usmażone ziemniaki osusz na ręczniku papierowym i posól. Podaje się je polane sosem pomidorowym przygotowanym z pogrzanego przecieru pomidorowego wymieszanego z octem winnym i ostrą papryką. Na sosie powinien pojawić się również biały kleks majonezu.

Ja jednak podaję domowe chipsy inaczej: posolone ziemniaki podaję na dużym talerzu, a małych miseczkach na sosy podaję sos pomidorowy i majonez. Podczas spotkania w gronie bliskich znajomych nikt nie domaga się własnego talerza. 

Czytaj także: Jak przygotować hiszpańskie jedwabiste paseczki?

Redakcja poleca

REKLAMA