Jak Francuzi ożenili koguta z winem?

Jak Francuzi ożenili koguta z winem?
La Gaulle to dawna nazwa Francji, i ...kurczaka. Zatem kurczak obok wina, serów, Napoleona i innych symboli narodowych dumnie niczym kogut reprezentuje Francję na talerzach smakoszy z całego świata.
/ 13.11.2010 18:59
Jak Francuzi ożenili koguta z winem?

Coq au vin - oryginalna nazwa potrawy

Coq au vin to francuska nazwa koguta duszonego w winie. Brzmi apetycznie, a smakuje wprost cudownie. Mięso drobiowe dzięki dwunastogodzinnemu marynowaniu w czerwonym wytrawnym burgundzie nasyca się jego aromatem, kruszeje, a jednocześnie nabiera szlachetnej miękkości. Sądzę, że może być to dobry pomysł na menu kolacji przygotowanej przez Panią domu dla swoich teściów. Jej podanie z pewnością raz na zawsze zakończy komentarze w stylu "kiepska kucharka z tej naszej synowej".

A zatem do pracy

Przygotuj marynatę: pokrojoną w krążki cebulę, pokrojone w kostkę warzywa - marchew, pietruszkę, czosnek wymieszaj z czerwonym wytrawnym burgundem, dwoma łyżkami oliwy oliwek i ziołami; goździkami, ziarnami czarnego pieprzu, tymiankiem, liściem laurowym. Marynuj w niej porcjowanego kurczaka przez 12 godzin.

Towarzystwo dla kurczaka

Delikatny smak mięsa drobiowego wzmacnia w tej potrawie także aromat surowego boczku - najpierw go ugotuj, a następnie pokrój w kostkę.

Wielkie smażenie w brytfannie

Ugotowany i pokrojowy w kostkę boczek obsmaż w brytfannie przez 10 minut, a następnie dodaj do niego wyjęte z marynaty kawałki kurczaka.

Pamiętaj, żeby osuszyć kawałki kurczaka po wyjęciu z marynaty - dzięki temu tłuszcz nie będzie tak bardzo pryskał, gdy włożysz mięso do brytfanny.

Zadbaj, by kurczak był obsmażony z każdej strony, następnie obsyp go mąką i znów obsmażaj, aż mąka zbrązowieje. Całość podlej dwoma łyżkami koniaku - kiedy potrawa odparuje, wlej do brytfanny całą marynatę, szklankę wody i koncentrat pomidorowy.

Możesz wcześniej zrobić sama przecier pomidorowy, jeśli akurat jest sezon na aromatyczne pomidory.

Teraz dopraw potrawę sola i pieprzem, zamknij brytfannę i duś kurczaka przez ponad godzinę, jednak nie dłużej niż półtorej godziny.

Polecamy: Szampania

To jeszcze nie koniec

Po godzinie duszenia dodaj zeszkloną na maśle szalotkę, a tuż przed końcem duszenia - obsmażone na maśle ćwiartki pieczarek. Na koniec kurczaka, boczek i pieczarki wyjmij z brytfanny i włóż do nagrzanego piekarnika - tylko na chwilę. W tym czasie podpraw sos mąką. Znów umieść kurczaka, boczek i pieczarki w brytfannie i... czekaj na przybycie gości. 

Czytaj także: Kilka słów o koniaku

Redakcja poleca

REKLAMA