Syrop klonowy to podstawa

Algierskie łakocie nie różnią się składnikami od tych dobrze nam znanych.
Czerwony liść klonu to symbol narodowy Kanady. Jednak sławę drzewo to zdobyło nie tylko dzięki walorom estetycznym. Syrop klonowy to jeden charakterystycznych i podstawowych składników kuchni kanadyjskiej.
/ 29.09.2016 15:06
Algierskie łakocie nie różnią się składnikami od tych dobrze nam znanych.

O syropie klonowym słyszeli chyba wszyscy, a dla czytelniczek serii o rudowłosej Anne Shirley syrop klonowy z pewnością nie ma tajemnic. W Polsce nadal jest to produkt dość drogi, a szkoda, bo ma wiele walorów.

Jak powstaje

Syrop klonowy należy zbierać podobnie jak zbiera się żywicę. Należy w korze drzewa wywiercić odpowiedni otwór, którym do naczynia będzie spływać sok. Sok klonowy zbierany jest na dość dużą skalę - istnieje przecież duże zapotrzebowanie na ten produkt. Jednak mimo zapotrzebowania, cena nadal jest wysoka, co nie powinno dziwić zważywszy, że 1 litr syropu powstaje z aż 40 litrów soku. Dzieje się tak dlatego, że sok pozyskuje się w okresie wiosennych roztopów, kiedy to duża wilgotność podłoża zabezpiecza drzewo przed wyschnięciem. Zatem sok ma wysoką zawartość wody, którą należy odparować.

Jak to było kiedyś, a jak jest dziś

Coraz to nowsze technologie udoskonalają procesy produkcyjne. Jednak przed nastaniem maszyn odparowujących na dużą skalę wodę z soku stosowano inną bardziej pracochłonną metodę.

Otóż wrzucano do naczynia z sokiem rozgrzane kamienie, które powodowały stopniowe odparowywanie wody, a syropowi nadawały nieco ciemniejszy kolor i podpalany smak. Z czasem zaczęto gotować sok, w by w ten sposób odparować z niego wodę, a teraz robią to fabryki na dużą skalę.

Polecamy: Jak urozmaicić muffinki lub babeczki

Zastosowanie

Syrop klonowy ma szerokie zastosowanie w kuchni kanadyjskiej: można go dodawać do ciast, marynat, drinków. Jest częstym składnikiem naleśników, deserów i mięs.

Warto zwrócić uwagę na ten produkt, ponieważ zawiera jedynie cukry i sole mineralne, jest mniej kaloryczny niż miód, a poza tym nie dodaje się do niego żadnych konserwantów. 

Czytaj także: Jakie desery są najpopularniejsze w Grecji

Redakcja poleca

REKLAMA