Wielkanocne ciastka hot cross buns

Hot cross buns.
Tak jak w Polsce z Wielkanocą kojarzą się mazurki, babki i serniki, tak w Wielkiej Brytanii nie można sobie wyobrazić tych świąt bez hot cross buns - bułeczek ozdobionych znakiem krzyża.
/ 05.03.2012 16:03
Hot cross buns.

Tradycyjne wielkanocne bułeczki

Hot cross buns są to bułeczki, które Anglicy tradycyjnie jedzą w Wielki Piątek. Są miękkie, pachnące, z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Charakterystyczny dla nich jest krzyż na wierzchu, który symbolizuje śmierć Jezusa przez ukrzyżowanie. Najczęściej podaje się je gorące lub upieczone w tosterze. Istnieje wiele przesądów i zabobonów dotyczących tych bułek. Jeden z nich mówi o tym, że bułki upieczone w Wielki Piątek nie zepsują się ani nie spleśnieją przez cały rok. Wierzono także, że hot cross buns pomogą chorym osobom powrócić do zdrowia. Do tradycyjnego przepisu coraz częściej dodaje się różne dodatki takie jak: toffi, cynamon, jabłko, żurawinę. W Australii popularność zdobyła czekoladowa wersja bułek.

Zobacz także: Jak wygląda Wielkanoc w Europie?

Przepis na tradycyjne brytyjskie hot cross buns

Składniki na zaczyn:

  • 40 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g mleka
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki drożdży instant

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki przyprawy do piernika
  • 100 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Składniki na pastę na krzyż:

  • 110 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy lub oleju
  • ok. 70 ml wody

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na około pół godziny, aby podwoiły swoją objętość. Składniki na ciasto mieszamy, dodajemy gotowy zaczyn i wyrabiamy ręcznie lub mikserem kilka minut. Odstawiamy na około godzinę. Ciasto dzielimy na części i formujemy niewielkie bułeczki. Buns układamy na prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając by zachować odpowiednie odstępy między nimi. Wszystkie składniki na pastę miksujemy lub ucieramy drewnianą łyżką. Przekładamy pastę do worka dekoracyjnego i wyciskamy na bułeczki tworząc krzyż. Zostawiamy bułeczki do wyrośnięcia na godzinę. Wstawiamy bułki do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut.

Zobacz także: Baby drożdżowe czyli królowe Wielkanocy

Redakcja poleca

REKLAMA