Spaghetti carbonara to jedna z potraw kuchni włoskiej, która podbiła cały świat. W oryginalnej wersji carbonara bazuje na sosie przygotowywanym z jajek, pieprzu, boczku oraz parmezanu. Co ciekawe, "prawdziwa" carbonara nie zawiera w sobie nawet grama śmietany, którą tak często przecież dodajemy, przyrządzając w Polsce to danie. Poniżej znajdziesz przepis na spaghetti carbonara we włoskiej wersji, a także w wersji polskiej - z dodatkiem śmietany.
Spaghetti carbonara: przepis włoski
Jak zrobić prawdziwą włoską carbonarę? Oto składniki:
- 400 g makaronu spaghetti,
- 70 g parmezanu,
- 250 g boczku,
- 2 całe jajka,
- 1 żółtko,
- oliwa z oliwek,
- pieprz,
- sól.
Jak zrobić tradycyjne spaghetti carbonara według włoskiego przepisu? Zagotuj w garnku 4 litry wrzątku, dopraw solą. Do gotującego się wrzątku wsyp makaron do spaghetti, czasu gotowania pilnuj według zaleceń na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni (bez żadnego tłuszczu) przesmaż boczek. Odcedź makaron i dorzuć go do boczku, skrop odrobiną oliwy i smaż przez chwilkę, ciągle mieszając.
W misce roztrzep żółtko, całe jajka, dodaj starty parmezan, a także nieco soli. Masę serowo-jajeczną przelej do większej miski i dodaj do niej gorący makaron z boczkiem, wymieszaj. Jajka powinny ściąć się po połączeniu z masą makaronową. Spaghetti carbonara dopraw jeszcze pieprzem oraz solą.
Spaghetti carbonara w sosie śmietanowym
Jak zrobić spaghetti carbonara w sosie śmietanowym? Oto składniki:
- 400 g makaronu spaghetti,
- cebula,
- 5 łyżek tartego parmezanu lub ewentualnie klasycznego sera żółtego,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- jajko,
- 200 ml śmietany 18%,
- 100 g wędzonego boczku,
- 2 ząbki czosnku,
- gałka muszkatołowa.
Jak zrobić spaghetti carbonara w sosie śmietanowym? Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Boczek wędzony pokrój w kostkę. Ser żółty lub parmezan zetrzyj na tarce. Do małej miski wbij jajko, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Roztrzep. Do jajka dodaj śmietanę, pieprz i sól, a także starty ser. Dokładnie wymieszaj.
Na patelnię wrzuć pokrojony boczek, gdy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dorzuć również cebulę. Wymieszaj i podsmażaj przez kilka minut. Gdy boczek będzie usmażony, dodaj do niego makaron, zioła prowansalskie i gałkę muszkatołową. Wszystko zmieszaj i podsmażaj razem przez kilka minut. Teraz zalej całość przygotowanym sosem carbonara, smaż jeszcze 2 minuty. Przygotowaną carbonarę możesz serwować posypaną dodatkowo szczyptą parmezanu albo udekorowaną posiekaną natką pietruszki.
Sprawdź więcej przepisów na dania kuchni świata