Jamie Oliver fot. ONS

Ulubione danie Jamie’ego Olivera: Carbonara z cukinią

„Stawiam na zdrowe odżywianie, więc dodaję świeże owoce i warzywa do wszystkich potraw, które lubię. Tradycyjny makaron z sosem carbonara z boczkiem przyrządzam z cukinią, która nadaje mu delikatniejszy smak”, mówi kucharz.
/ 15.04.2010 10:05
Jamie Oliver fot. ONS
Składniki:
- 25 dag makaronu penne
- 2 żółtka
- 50 ml śmietany 36%
- 2 małe cukinie
- 25 dag wędzonego boczku
- garść parmezanu
- pieprz
- tymianek

Sposób wykonania:

1. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku.

2. Żółtka wymieszaj w misce ze śmietaną i z połową parmezanu.

3. Cukinie umyj, przekrój na pół, a potem pokrój w półksiężyce. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Gdy się zarumieni, dodaj cukinię. Dopraw do smaku pieprzem i tymiankiem.

4. Gdy cukinie będą miękkie, wrzuć na patelnię odcedzony makaron. Zdejmij z ognia i dodaj sos jajeczno-śmietanowy. Szybko wymieszaj. Podawaj posypane resztą parmezanu.