Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 150 g makaronu spaghetti
- oliwa z oliwek
- 10 plasterków wędzonego boczku
- 200 ml śmietany 18%
- sól, świeżo mielony pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- natka pietruszki
- tarty parmezan
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente (lekko twardy) w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek.
- Boczek pokrój w paseczki i podsmaż na patelni. Gdy będzie rumiany, ostrożnie wlej śmietanę wymieszaną uprzednio z posiekaną natką pietruszki. Ciągle mieszając, zredukuj nieco sos. Dopraw do smaku odrobiną soli, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
- Gotowy sos wymieszaj z gorącym makaronem. Serwuj danie posypane parmezanem.