Limburger
Jest bodaj najbardziej popularnym serem w Niemczech, a to sprawia, że niektórzy uważają go za ser rdzennie niemiecki. Tymczasem ma on swoje korzenie w Belgii, gdzie od dawien dawna w Liege produkowali go mnisi. Powstaje on tam do dziś, jednak to niemieccy producenci i konsumenci zapewniają mu tak wielką sławę. Dla ścisłości warto dodać, że wielu zwolenników znajduje ów ser także we Francji i Stanach Zjednoczonych. Limburger, zwany też serem limburskim, to miękki ser podpuszczkowy z mleka krowiego, formowany w postaci prostokątnych cegiełek. Dojrzewa od 6 do 12 tygodni, zawiera co najmniej 20 procent tłuszczu. Ma kremową konsystencję i bardzo wyrazisty smak. Ze względu na równie intensywny zapach należy go przechowywać pod kloszem bądź w osobnych pojemniku. Z czasem jego aromat staje się bardziej korzenny. Doskonale pasuje do rozmaitych przekąsek, na przykład kanapek, ale także do warzyw i owoców, niektórzy chwalą nawet obecność tego sera w daniach rybnych.
Polecamy: Jakie są niemieckie wina?
Harzkäse
Ser ten, zwany również serem harceńskim, jest produktem regionalnym, produkowanym na terenie szeroko rozumianego Harzu. Choć wytwarzany jest tradycyjnymi metodami domowymi w gospodarstwach rolnych, szybko podbił serca miłośników serów i dziś można go kupić na terenie całego kraju. O jego popularności może świadczyć fakt, że sery o bardzo podobnych właściwościach i smaku zaczęły powstawać również w innych regionach, a nawet krajach, przybierając nazwę Harzer Käse (sery typu harceńskiego). Harzkäse należy do grupy serów wytwarzanych z kwaśnego odtłuszczonego mleka, jest doskonałym źródłem witaminy B i wapnia. Ma pikantny, lekko kwaskowy smak. Doskonale sprawdza się w roli przystawki.
Zobacz także: Jak się jada w Niemczech?