Z tego też względu często pojawiają się one na ich stolach. Do popularnych w Kanadzie ryb można zaliczyć; halibuty, pstrągi i dorsze.
Halibut w soku pomarańczowym
Może brzmi nieco egzotycznie ale wykonanie jest łatwe i szybkie. Będziesz potrzebowała filety z halibuta, dojrzałą pomarańczę, roztopione masło, sól i pieprz. Ryby mają to do siebie, że najlepiej smakują z niewielką ilością przypraw, a ponieważ sam sok z pomarańczy jest dość aromatyczny to nie warto go tłumić innymi aromatami. Filety z halibuta pokrój na porcje, posyp je sol i pieprzem. Wyciśnij sok z pomarańczy. Potrawę dobrze jest przygotować w naczyniu żaroodpornym - włóż do niego kawałki ryby, polej je roztopionym masłem połączonym z sokiem z pomarańczy i posyp wiórkami skórki pomarańczowej. Rybę zapiekaj w gorącym piekarniku przez pół godziny.
Cabillaud au gratin
Czyli po prostu zapiekany dorsz. Do przygotowania potrawy będzie potrzebne naczynie żaroodporne. Na jego dnie ułóż obrane i pokrojone w plastry pomidory. Posyp je natką pietruszki, cukrem, solą i pieprzem. A pomidorach ułóż kawałki dorsza - powinien być wcześniej posypany solą i pieprzem.
Rybę polej sosem wykonanym z oliwy, mąki i słodkiej papryki w proszku. Nie zamykaj naczynia żaroodpornego, zapiekaj rybę w piekarniku przez 20 minut.
Polecamy: Jak zrobić carpaccio?
Pstrąg marynowany
Jest to potrawa, którą można wcześniej przygotować i podać gościom, którzy bez zapowiedzi Cię odwiedzą. Marynowany pstrąg może być przechowywany w lodowce przez 2 tygodnie. Będziesz potrzebowała sprawione pstrągi - dobrze umyte i pozbawione głów oraz marynatę.
By zrobić marynatę trzeba pokroić w plastry marchewkę i cebulę, zalać je białym wytrawnym winem zmieszanym z octem winnym i dodać przyprawy: sól, tymianek, pieprz, goździki. Marynata powinna gotować się przez 20 minut.
Po tym czasie włóż do niej pstrągi i znów całość gotuj 20 minut na bardzo małym ogniu. Pstrągi ułóż w naczyniu i zalej wystudzoną marynat - przechowuj w lodówce.
Czytaj także: Ryby w lodówce - kilka porad