Owocowe słodkości
Do różnego rodzaju deserów często wykorzystuje się owoce. Bardzo popularne są owocowe szaszłyki nakładane na drewniane patyczki. Deser ten przygotowywany jest głównie z owoców sezonowych. Łatwe w przygotowanie są także owoce smażone w cukrze. Szczególnym upodobaniem mieszkańcy RPA darzą plasterki pomarańczy, wiśnie, kawałki fig i melonów.
Zobacz także: Malva Pudding - pyszny budyń z RPA
Ciastka i ciasteczka
Obok popularnych w RPA ciastek koeksister, innym przysmakiem są ciasteczka Beskuit.
Składniki:
- 1½ szklanki cukru
- 10 g suchych drożdży
- Szczypta soli
- 3½ szklanki gotującej wody
- 1 kostka masła
- 1 jajko, ubite
- 1,4 kg mąki
Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy cukier w gotującej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy drożdże i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Przesiewamy mąkę i sól, dokładnie mieszamy. Do roztworu drożdżowego dodajemy jajko, a następnie mąkę. Wyrabiamy ciasto do momentu, kiedy zacznie odchodzić od miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Wkładamy ciasto do podłużnej formy chlebowej. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, po włożeniu ciasta, redukujemy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut. Po ostygnięciu łamiemy ciasto na mniejsze kawałki.
Zobacz także: Basbusa - arabskie ciastka
Puddingi i tarty – południowoafrykańskie specjalności
Puddingi i tarty są niezwykle często spotykanymi deserami w restauracjach południowoafrykańskich. Puddingi różnią się jedynie dodatkami. Na przykład Cape Bradny Pudding zawiera daktyle i brandy, w Tipsy Tart jest tylko brandy. Natomiast Melktert to tarta mleczna o kremowym wypełnieniu z mleka, mąki, jajek i cukru. Proporcja mleka do jajek jest dosyć duża, dlatego tarta ma delikatną strukturę i wyraźny smak mleka. Najpopularniejszy jest Malva Pudding, pochodzący Holandii deser, podawany na ciepło z lodami.
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka masła
Składniki na sos:
- 1 szklanka śmietany kremówki
- Pół kostki masła
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki ciepłej wody
Sposób przygotowania:
Ubijamy ze sobą jajko z cukrem. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy ocet i mleko. Do jajek dodajemy dżem morelowy i przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz solą, a także rozpuszczone masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Pieczemy pudding w przekrytym naczyniu około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i rozprowadzamy na puddingu.
Polecamy: Kawa na sposób afrykański