Robimy duszoną wołowinę w pomidorach

Przyprawy orientalne nadają potrawom niepowtarzalnego smaku.
Wołowina tak miękka, że aż się rozpada. Otoczona gęstym, pomidorowym sosem. Jeśli nie mamy indyjskiego pieczywa, można ją podawać z naszymi podpłomykami. To fantastycznie rozgrzewające danie.
/ 28.10.2010 01:05
Przyprawy orientalne nadają potrawom niepowtarzalnego smaku.

Wołowinę taką podajemy w klasyczny dla kuchni indyjskiej sposób – w żeliwnych miseczkach, postawionych na drewnianej desce. Do tego ryż lub indyjskie pieczywo.
Potrzebne nam będą
2 posiekane cebule
5 posiekanych ząbków czosnku
Łyżka siekanego, obranego imbiru
Przyprawa garam masala
Chilli w proszku (do smaku)
Papryczka chilli w całości
Siekana, świeża kolendra (cała garść)
Pół łyżeczki curry
Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Pół kilograma pokrojonej w kostkę wołowiny
Kilogram świeżych pomidorów lub 3 puszki całych pomidorów
3 szklanki bulionu lub wywaru z warzyw
Oliwa
Sól

Polecamy: Porady indyjskiej mamy - mięso

Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę, rozgrzewamy ją, a następnie wrzucamy cebulę, imbir, czosnek, curry, całą papryczkę chilli, a gdy nieco zmiękną – wołowinę. Gdy wołowina zrumieni się nieco, wyjmujemy papryczkę, dodajemy pokrojone w dużą kostkę pomidory (sok również), szklankę bulionu i dusimy całość na niewielkim ogniu, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Po pół godzinie płyny powinny odparować – poznajemy to po tym, że jeśli przesuniemy łyżką po dnie naczynia, duszona masa pomidorowa przykryje odsłonięte dno dopiero po chwili.
Teraz dodajemy pozostałe, suche przyprawy (bez świeżej kolendry) i 2 szklanki bulionu. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem jeszcze przez około 1-1,5 godziny (co jakiś czas mieszamy, a wołowina jest gotowa, gdy można ją przekroić łyżką). Na koniec solimy do smaku i dodajemy garść kolendry. 

Polecamy: Porady indyjskiej mamy - sosy

Dusimy bez przykrycia jeszcze przez kilka minut i podajemy w żeliwnych miseczkach z indyjskim pieczywem lub ryżem.
Do tego dania pasuje również grillowania papryka (można ją również smażyć na patelni grillowej).

Redakcja poleca

REKLAMA