Musisz mieć specjalną przyprawę o nazwie chicken masala albo: sproszkowaną kolendrę, kurkumę, startą gałkę muszkatołową, mielony kmin, suszone chilli, czarny kardamon, czarny pieprz, czosnek suszony i sól. Wszystko utłucz w moździerzu (dodawaj po szczypcie każdej z przypraw).
Potrzebne ci będą również:
- Oczyszczony kurczak (kawałki) – około pół kilo. Mogą być to udka, skrzydełka, piersi, lub wszystkiego po trochu.
- Duża, pokrojona w krążki cebula
- 100 gram wiórek kokosowych lub świeżego, tartego kokosa
- 3 łyżki pasty imbirowej (lub drobno siekanego imbiru)
- 3 łyżki pasty czosnkowej (lub zmiażdżonego czosnku)
- 50 gram oliwy lub klarowanego masła (nie może być zwykłe, bo się szybko przypali)
- Duży, pokrojony w plastry pomidor lub pół puszki siekanego pomidora
- Półtora łyżki prażonych, posiekanych orzechów nerkowca
- Szklanka wody
Zobacz także: Jak zrobić indyjskie, pikantne samosy?
Wymieszaj 4 łyżki przyprawy chicken masala (kupionej lub przygotowanej przez siebie) z pastą czosnkową, imbirową, wiórkami kokosowymi i wodą, aby powstała gęsta pasta. Podgrzej oliwę w głębokiej patelni i cebulę oraz pomidory, a następnie – gdy warzywa zmiękną – przygotowaną pastę. Na koniec dodaj kurczaka i smaż, aż mięso stanie się miękkie (najpierw smażymy na większym ogniu, a potem zmniejszamy go). Czas duszenia kurczaka – ok. 20 minut.
Podawaj przybrane prażonymi orzechami nerkowca.
Polecamy: Jak zrobić ser panir?