Zupa grzybowa z ziemniakami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Potrawy z grzybów leśnych

Szukasz przepisów na potrawy z grzybów? Oto 8 pomysłów, jak wykorzystać w kuchni grzyby leśne!
Marta Kosakowska / 29.08.2017 20:28
Zupa grzybowa z ziemniakami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Szukasz przepisów na potrawy z grzybów? Borowiki, rydze, podgrzybki, maślaki, kurki... jesienią polskie lasy pełne są grzybów. A oto 8 pomysłów, jak wykorzystać w kuchni zdobycze z grzybobrania.

Sprawdź: Jak rozpoznać grzyby niejadalne i trujące!

 

Grzybowa zupa krem

Składniki na zupę grzybową:

  • 40 dag leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2-3 ziemniaki
  • litr bulionu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół szklanki śmietany
  • łyżka masła
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania zupy grzybowej:

Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle razem z pokrojoną cebulą. Do garnka z bulionem dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera.Gotować 10 minut. Następnie dodać podsmażone grzyby i ziemniaki pokrojone w kostkę.Gotować jeszcze przez około 20 minut. Zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Zmiksować do konsystencji kremu i dodać śmietany. Na wierzch można posypać posiekaną natką pietruszki.

Zobacz: Najczęściej spotykane grzyby jadalne

 

Kotlety z grzybów

 

Składniki na kotlety z grzybów:

  • 1 kg dowolnych świeżych grzybów
  • 1 jajko
  • 2 cebule,
  • 2 czerstwe bułki
  • 3/4 szklanki mleka
  • olej
  • tarta bułka
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania kotletów z grzybów:

Grzyby umyć, pokroić, podlać odrobiną wody i dusić 15 min. Następnie osączyć i zemleć. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Do grzybów dodać jajo, namoczone w mleku i mocno odciśnięte bułki, pieprz, sól oraz cebulkę. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosypać nieco tartej bułki. Wymieszać, uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce. Usmażyć na oleju na rumiano. Podawać z dowolną surówką.

 

Pierogi z grzybami

Potrawy z grzybów leśnychfot. Fotolia

Składniki na pierogi z grzybami:

Ciasto na pierogi:

  •    30 dag mąki
  •    15 dag masła 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany
  •    sól

Farsz do pierogów:

  •     5 dag suszonych grzybów
  •     cebula
  •     1 łyżka masła
  •     1 łyżka tartej bułki
  •     1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  •     2 jajka gotowane na twardo
  •     1 łyżka tartej bułki

Sposób przygotowania pierogów z grzybami:

Do mąki dodać, masło, jajko, śmietanę i sól. Dokładnie wyrobić ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Namoczone grzyby zagotować w niewielkiej ilości wody, a następnie drobno posiekać. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby i chwilę dusić. Do ostudzonych grzybów dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojone jajka na twardo, bułkę tartą i wymieszać wszystko z surowym jajkiem. Po rozwałkowaniu ciasta wycinać szklanką krążki, napełniać farszem, dokładnie skleić brzegi, układać na posmarowanej tłuszczem blasze. Następnie wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor.

 

Sos grzybowy

Składniki na grzybowy sos:

  •     40 g świeżych grzybów
  •     1 cebula
  •     2 kopiaste łyżki masła
  •     łyżka maki
  •     1/2 szklanki śmietany
  •     szklanka bulionu
  •     kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  •     sól
  •     pieprz

Sposób przygotowania sosu grzybowego:

Oczyszczone, umyte grzyby oraz cebulę bardzo drobno pokroić, Na maśle podsmażyć cebulę, gdy się zeszkli, dodać grzyby. Naczynie przykryć i wstawić na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, Pod koniec duszenia, gdy wyparuje większość sosu, podsypać grzyby mąką, zasmażyć podlewać bulionem i zagotować. Następnie dodać przyprawy w umiarkowanych ilościach, by nie przytłumić smaku sosu. Tuż przed podaniem dodać do sosu śmietanę i natkę pietruszki.

 

Gulasz z grzybów

Składniki na grzybowy gulasz:

  • 600 g grzybów (pieczarek, boczniaków, kurek, borowików)
  • 10 g suszonych borowików
  • 3 łyżki oleju
  • 40 g wędzonego boczku
  • warzywa: 1 cebula, 2 marchewki, seler naciowy
  • przyprawy:  pieprz, sól, liść laurowy, majeranek, tymianek, natka pietruszki, 3 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany i 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ocet winny
  • 200 g ziemniaków

Potrawy z grzybów leśnych

fot. Fotolia

Sposób przygotowania grzybowego gulaszu:

Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić na duże kawałki. Boczek pokroić w drobną kostkę, marchewkę w krążki, a cebulę drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju obsmażyć boczek i cebulę, dodać marchewkę i dalej smażyć. Następnie dodać suszone borowiki i inne grzyby. Dokładnie obsmażyć, posypać przyprawami i dusić podlewając gorącą wodą. Kiedy grzyby będą na wpół miękkie, dodać liść laurowy, seler naciowy, majeranek, posolić i dalej gotować na lekkim ogniu. Pod koniec gotowania gulasz popieprzyć. Do gulaszu wmieszać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną wodą, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek oraz dodać odrobinę octu winnego. Podczas gdy gulasz się gotuje, odrębnie ugotować pokrojone ziemniaki, rozgnieść je i wmieszać do gulaszu.

 

Spaghetti z grzybami

Składniki na spaghetti z grzybami:

  • 1 paczka makaronu spaghetti
  • 400 g grzybów leśnych
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 2 cebule
  • 1/3 szklanki śmietany 12%
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1/3 pęczka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz

Potrawy z grzybów leśnych

fot. Fotolia

Sposób przygotowania grzybowego spaghetti:

Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na wrzątek i  obgotować przez 10 minut. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć aż się zeszkli. Dodać odsączone grzyby i wszystko razem smażyć przez 3 minuty. W międzyczasie 1/2 kostki rosołowej rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody. Połowę tej porcji dolać do grzybów. Dusić – mieszając co pewien czas, a gdy płyn wyparuje, dolewać kolejną porcję. W sumie duszenie powinno zająć około 20-30 minut. Gdy grzyby będą miękkie,  doprawić je solą i pieprzem. Dodać posiekaną pietruszkę. W szklance rozrobić śmietanę z mąką i łyżką sosu z grzybów. Wlewać na patelnię, mieszamy i dusić 5 minut.W garnku ugotować makaron. Gdy będzie gotowy wyłożyć go ona talerze, polewać sosem grzybowym i posypać natką pietruszki.

 

Grzyby w śmietanie

Składniki na grzyby duszone w śmietanie:

  •     1 kg grzybów świeżych
  •     1 cebula
  •     4 łyżki masła
  •     gęsta śmietana
  •     sól, pieprz

Potrawy z grzybów leśnych

fot. Fotolia

Sposób przygotowania grzybów w śmietanie:

Cebulę obrać, pokroić w cienki plastry i usmażyć w rondlu na rozgrzanym maśle (2 łyżki), gdy się zrumieni wyjąć z rondla. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w paseczki, włożyć do rondla do reszty rozgrzanego masła. Dusić kilkanaście minut często mieszając. Cebulę dodać do grzybów, przyprawić i razem dusić jeszcze kilka minut. Zalać śmietaną, zagotować ciągle mieszając.

 

Jajecznica z kurkami

Składniki na jajecznicę z kurkami:

  • 300 g kurek
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • ćwiartka masła
  • 6 jajek
  • świeżo zmielony pieprz i sól do smaku

Potrawy z grzybów leśnych

fot. Fotolia

Sposób przygotowania jajecznicy z kurkami:

Na patelni roztopić masło i zeszklić na nim pokrojone cebule, dodać umyte, obrane i pokrojone kurki (mniejszych kurek można nie kroić). Posolić. Dusić na małym ogniu, aż kurki zmiękną. Dodać jajka, zamieszać, aż do momentu gdy jajka się zetną. Na końcu popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z chlebem, najlepiej wiejskim, okrągłym bochenkiem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (9)
/19.03.2020 07:20
aż już się otwiera w kieszeni jak się widzi w składnikach kostkę rosołową! Skandal! Jak można używać jakie g*wno ? czysta chemia !
/23.10.2019 22:36
Przepis na spaghetti, a na fotce są tagliatelle. Na takiej stronie nie powinno się mylić rodzajów makaronów.
/17.09.2016 07:31
jak można polecać gotowanie do miękkości? tzn. ile - dwie minuty czy dwie godziny? szkoda czasu na takie przepisy
POKAŻ KOMENTARZE (6)