Jesień to wspaniała okazja do przyrządzania aromatycznych potraw z grzybów. Są one smaczne, niedrogie, a właściwie przyrządzone odwdzięczają się spektakularnym smakiem.
Zupa grzybowa (krem z grzybów)
Składniki:
- 40 dag leśnych grzybów,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 2-3 ziemniaki,
- litr bulionu,
- pół pęczka natki pietruszki,
- pół szklanki śmietany,
- łyżka masła,
- majeranek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle razem z pokrojoną cebulą.
- Do garnka z bulionem dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera. Gotuj 10 minut.
- Następnie dodaj podsmażone grzyby i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj jeszcze przez około 20 minut.
- Zupę z grzybów dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Zmiksuj do konsystencji kremu i dodaj śmietanę. Na wierzch zupę krem możesz posypać posiekaną natką pietruszki.
fot. Adobe Stock
Kotlety z grzybów
Składniki:
- 1 kg dowolnych świeżych grzybów,
- 1 jajko,
- 2 cebule,
- 2 czerstwe bułki,
- 3/4 szklanki mleka,
- olej,
- tarta bułka,
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
- Grzyby umyj, pokrój, podlej odrobiną wody i duś 15 min.
- Następnie osącz i zblenduj. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oleju.
- Do grzybów na grzybowe kotlety dodaj jajo, namoczone w mleku i mocno odciśnięte bułki, pieprz, sól oraz cebulkę.
- Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosyp nieco tartej bułki. Wymieszaj, uformuj kotlety z grzybów, obtocz w tartej bułce.
- Kotlety grzybowe smaż na oleju na rumiano. Podawaj z pyszną surówką do obiadu.
Pierogi z grzybami (farsz z grzybów)
Składniki:
- 5 dag suszonych grzybów,
- cebula,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka tartej bułki,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 2 jajka gotowane na twardo,
- 1 łyżka tartej bułki.
Sposób przygotowania:
- Namoczone grzyby zagotuj w niewielkiej ilości wody, a następnie drobno posiekaj.
- Posiekaną drobno cebulę zeszklij na maśle, dodaj grzyby i chwilę duś.
- Do ostudzonych grzybów dodaj posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojone jajka na twardo, bułkę tartą i wymieszaj wszystko z surowym jajkiem.
- Pora na przygotowanie ciasta: tutaj znajdziesz przepis na idealne ciasto na pierogi.
- Po rozwałkowaniu ciasta wycinaj szklanką krążki, napełniaj farszem, dokładnie sklej brzegi i ugotuj tak, jak pierogi z kurkami.
fot. Adobe Stock
Sos grzybowy
Składniki:
- 40 g świeżych grzybów,
- 1 cebula,
- 2 kopiaste łyżki masła,
- łyżka maki,
- 1/2 szklanki śmietany,
- szklanka bulionu,
- kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Oczyszczone, umyte grzyby oraz cebulę bardzo drobno pokrój.
- Na maśle podsmaż cebulę, gdy się zeszkli, dodaj grzyby.
- Naczynie przykryj i gotuj na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Pod koniec duszenia, gdy wyparuje większość sosu, podsyp grzyby mąką, zasmaż i podlewaj bulionem i zagotuj.
- Następnie dodaj przyprawy w umiarkowanych ilościach, by nie przytłumić smaku sosu grzybowego.
- Tuż przed podaniem dodaj do sosu śmietanę i natkę pietruszki.
fot. Adobe Stock
Gulasz z grzybów
Składniki:
- 600 g grzybów (pieczarek, boczniaków, kurek, borowików),
- 10 g suszonych borowików,
- 3 łyżki oleju,
- 40 g wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- seler naciowy,
- pieprz,
- sól,
- liść laurowy,
- majeranek,
- tymianek,
- natka pietruszki,
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- ocet winny,
- 200 g ziemniaków.
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść, opłucz i pokrój na duże kawałki.
- Boczek pokrój w drobną kostkę, marchewkę w krążki, a cebulę drobno posiekaj.
- Na rozgrzanym oleju obsmaż boczek i cebulę, dodaj marchewkę i dalej smaż.
- Następnie dodaj suszone borowiki i inne grzyby.
- Dokładnie obsmaż, posyp przyprawami i duś grzyby na gulasz, podlewając gorącą wodą.
- Kiedy grzyby będą lekko miękkie, dodaj liść laurowy, seler naciowy, majeranek, posól i dalej gotuj na lekkim ogniu.
- Pod koniec gotowania gulaszu dopieprz, wmieszaj mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną wodą, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek oraz dodaj odrobinę octu winnego.
- Podczas gdy grzybowy gulasz się gotuje, odrębnie ugotuj pokrojone ziemniaki, rozgnieć je i wmieszaj do gulaszu.
fot. Adobe Stock
Makaron z grzybami
Składniki:
- 1 paczka makaronu, np. spaghetti,
- 400 g grzybów leśnych,
- 1/2 kostki rosołowej,
- 2 cebule,
- 1/3 szklanki śmietany 12%,
- 1 czubata łyżka mąki,
- 1/3 pęczka pietruszki,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka oleju,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć na wrzątek i gotuj przez 10 minut.
- Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż, aż się zeszkli.
- Dodaj odsączone grzyby i wszystko razem smaż przez 3 minuty.
- W międzyczasie 1/2 kostki rosołowej rozpuść w niepełnej szklance gorącej wody. Połowę tej porcji dolej do grzybów. Duś mieszając co pewien czas, a gdy płyn wyparuje, dolewaj kolejną porcję.
- Duszenie powinno zająć około 20-30 minut. Gdy grzyby będą miękkie, dopraw je solą i pieprzem. Dodaj posiekaną pietruszkę.
- W szklance rozrób śmietanę z mąką i łyżką sosu z grzybów. Wlej na patelnię, mieszaj i duś 5 minut.W garnku ugotuj makaron. Wyłóż go na talerze, polej sosem grzybowym i posyp natką pietruszki.
fot. Adobe Stock
Grzyby w śmietanie
Składniki:
- 1 kg grzybów świeżych,
- 1 cebula,
- 4 łyżki masła,
- gęsta śmietana,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, pokrój w cienkie plastry i usmaż w rondlu na rozgrzanym maśle. Gdy cebula się zrumieni, zestaw z palnika.
- Grzyby oczyść, umyj, pokrój w paski, włóż do rondla z cebulą.
- Duś 15 minut często mieszając, zalej śmietaną, zagotuj.
fot. Adobe Stock
Jajecznica z kurkami
Składniki:
- 300 g kurek,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- ćwiartka masła,
- 6 jajek,
- świeżo zmielony pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na patelni roztop masło i zeszklij na nim pokrojone cebule, dodaj umyte, obrane i pokrojone kurki (mniejszych kurek można nie kroić). Posól.
- Duś na małym ogniu, aż kurki zmiękną. Dodaj jajka, zamieszaj, aż do momentu, gdy jajka się zetną.
- Na końcu dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
- Jajecznicę z kurkami podawaj z chlebem, najlepiej wiejskim, okrągłym bochenkiem.
fot. Adobe Stock
Artykuł pierwotnie opublikowany 22.09.2011.
Czytaj także: Przepisy na boczniaki w kilku odsłonachPyszne marynowane opieńkiGrzyby w pomidorach na zimę do słoików