Typowy kenijski chakula (posiłek) jest zwykle ciężkim daniem, takim jak ugali, z dodatkiem warzyw lub mięsa u bogatszych Kenijczyków. Ugali podaje się przeważnie w dużym naczyniu, do którego każdy może dosięgnąć przy użyciu swojej prawej ręki. Na deser spożywa się owoce zamiast słodyczy. W Kenii występuje duża różnorodność owoców. Można tam znaleźć banany, truskawki, papaje, awokado albo egzotyczne passiflory.
Mandazi - półsłodkie, płaskie pączki są zwykle jeddzone w czasie chakula cha asubuhi (śniadania) z kahawa lub chai (kawą lub herbatą w suahili). Chai serwowane jest z bardzo dużą ilością mleka i cukru. Herbata, mleko i cukier umieszcza się w garnku z zimną wodą i doprowadza do wrzenia. Kenijczycy również jedzą na śniadanie chapattis - płaski chlebek indyjski, który maczają w kawie.
Obiad jest uznawany za główny chakula dnia. Najczęściej spożywa się mięso takie jak wołowina, kozie mięso lub baranina. Inne dania mogą zawierać githeri, czyli mieszankę fasoli (zwykle czerwonej) i kukurydzy lub matoke - tłuczone banany. Posiłki podawane na kolacje są przeważnie takie same jak serwowane na obiad.
Zobacz jak w prosty sposób można przygotować kenijski posiłek.
Zobacz także: Biltong - przysmak spod siodła
Githeri
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli
Wykonanie:
- Wsypujemy kukurydzę i fasolę do rondla.
- Gotujemy na małym lub średnim ogniu.
- Podajemy z chapattis i ugali lub mięsem jako typowa kenijska potrawa.
Poza tradycyjna kuchnia w większych kenijskich miastach nie brakuje restauracji, które oferują potrawy z różnych stron świata. W menu można znaleźć dania francuskie, włoskie, chińskie, koreańskie, japońskie i tajskie. Co ciekawe, nieobcy jest Kenijczykom angielski pudding.
Zobacz także: Malva Pudding - pyszny budyń z RPA