Posiłki w Kenii

Posiłki w Kenii
W Kenii wspólne spożywanie posiłków odgrywa bardzo dużą rolę, ponieważ w ten sposób zacieśnia się więzy rodzinne. Przeważnie serwuje się pięć posiłków dziennie.
/ 19.07.2012 13:29
Posiłki w Kenii

Typowy kenijski chakula (posiłek) jest zwykle ciężkim daniem, takim jak ugali, z dodatkiem warzyw lub mięsa u bogatszych Kenijczyków. Ugali podaje się przeważnie w dużym naczyniu, do którego każdy może dosięgnąć przy użyciu swojej prawej ręki. Na deser spożywa się owoce zamiast słodyczy. W Kenii występuje duża różnorodność owoców. Można tam znaleźć banany, truskawki, papaje, awokado albo egzotyczne passiflory.

Mandazi - półsłodkie, płaskie pączki są zwykle jeddzone w czasie chakula cha asubuhi (śniadania) z kahawa lub chai (kawą lub herbatą w suahili). Chai serwowane jest z bardzo dużą ilością mleka i cukru. Herbata, mleko i cukier umieszcza się w garnku z zimną wodą i doprowadza do wrzenia. Kenijczycy również jedzą na śniadanie chapattis - płaski chlebek indyjski, który maczają w kawie.

Obiad jest uznawany za główny chakula dnia. Najczęściej spożywa się mięso takie jak wołowina, kozie mięso lub baranina. Inne dania mogą zawierać githeri, czyli mieszankę fasoli (zwykle czerwonej) i kukurydzy lub matoke - tłuczone banany. Posiłki podawane na kolacje są przeważnie takie same jak serwowane na obiad.

Zobacz jak w prosty sposób można przygotować kenijski posiłek.

Zobacz także: Biltong - przysmak spod siodła

Githeri

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli

Wykonanie:

  1. Wsypujemy kukurydzę i fasolę do rondla.
  2. Gotujemy na małym lub średnim ogniu.
  3. Podajemy z chapattis i ugali lub mięsem jako typowa kenijska potrawa.

Poza tradycyjna kuchnia w większych kenijskich miastach nie brakuje restauracji, które oferują potrawy z różnych stron świata. W menu można znaleźć dania francuskie, włoskie, chińskie, koreańskie, japońskie i tajskie. Co ciekawe, nieobcy jest Kenijczykom angielski pudding.

Zobacz także: Malva Pudding - pyszny budyń z RPA

Redakcja poleca

REKLAMA