Swoim wyglądem przypominają raczej tłuczone ziemniaki, jednak w rzeczywistości są to banany, tylko odpowiednio przerobione. Nieugotowane matoke mają biały kolor i są twarde. Natomiast gotowanie zmienia ich kolor na żółty i przez to stają się również miękkie.
Z matoke można wykonać przepyszną zupę. Jest ona typowym daniem Ugandy, ale z czasem przepis na nią przejęli również mieszkańcy Kenii, którzy obecnie szalenie za nią przepadają. Jej przygotowanie zajmuje kilka minut, zatem w niedługim czasie można wyczarować na naszym stole wyśmienitą, afrykańską potrawę. Poniżej podajemy przepis.
Zobacz także: Bobotie - smakowita zapiekanka z RPA
Składniki:
- 8 zielonych bananów
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka masła
- 2 cebule
- 1/2 garści liści kolendry
- 1 peperonico
- 2 szklanki rosołu wołowego
Wykonanie:
- Obieramy banany i zanurzamy je na 2 minuty w ciepłej wodzie z sokiem z cytryny.
- Rozpuszczamy masło w dużym garnku. Następnie dodajemy do niego pokrojoną cebulę, całe peperoncino oraz kolendrę i smażymy przez 3 minuty.
- Dodajemy do garnka zielone banany i zalewamy to wszystko 2 szklankami rosołu.
- Gotujemy na wolnym ogniu przez co najmniej 30-35 minut. Podajemy na ciepło.
Często same rozgniecione zielone banany podaje się jako dodatek do sałatek lub dań mięsnych.
Zobacz także: Kartoflanka z curry