Matoke - tłuczone zielone banany

Zielone banany
W Kenii wegetariańscy smakosze również odnajdą dla siebie wyśmienite potrawy. Można do nich zaliczyć matoke, czyli tłuczone,zielone banany, jedzone jako przystawka lub dodatek do innych dań.
/ 19.07.2012 13:12
Zielone banany

Swoim wyglądem przypominają raczej tłuczone ziemniaki, jednak w rzeczywistości są to banany, tylko odpowiednio przerobione. Nieugotowane matoke mają biały kolor i są twarde. Natomiast gotowanie zmienia ich kolor na żółty i przez to stają się również miękkie.

Z matoke można wykonać przepyszną zupę. Jest ona typowym daniem Ugandy, ale z czasem przepis na nią przejęli również mieszkańcy Kenii, którzy obecnie szalenie za nią przepadają. Jej przygotowanie zajmuje kilka minut, zatem w niedługim czasie można wyczarować na naszym stole wyśmienitą, afrykańską potrawę. Poniżej podajemy przepis.

Zobacz także: Bobotie - smakowita zapiekanka z RPA

Składniki:

  • 8 zielonych bananów
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule
  • 1/2 garści liści kolendry
  • 1 peperonico
  • 2 szklanki rosołu wołowego

Wykonanie:

  1. Obieramy banany i zanurzamy je na 2 minuty w ciepłej wodzie z sokiem z cytryny.
  2. Rozpuszczamy masło w dużym garnku. Następnie dodajemy do niego pokrojoną cebulę, całe peperoncino oraz kolendrę i smażymy przez 3 minuty.
  3. Dodajemy do garnka zielone banany i zalewamy to wszystko 2 szklankami rosołu.
  4. Gotujemy na wolnym ogniu przez co najmniej 30-35 minut. Podajemy na ciepło.

Często same rozgniecione zielone banany podaje się jako dodatek do sałatek lub dań mięsnych.

Zobacz także: Kartoflanka z curry

Redakcja poleca

REKLAMA