Kenijscy sprzedawcy oferują szeroki wybór przeróżnych przekąsek. Jedną z nich są sambusa - smażone w głębokim tłuszczu trójkątów ciasta nadziewane mielonym mięsem z przyprawami i uważane za najczęstszą przekąskę. Popularnie są również kolby kukurydzy pieczone na grillu na rozżarzonych węglach i tanio sprzedawane za kilka szylingów kenijskich.
Zobacz także: Wszystko na temat kuchni afrykańskiej
Kolejna przekąska nazywa się mkate mayai – w suahili znaczy to jajka chleb. Jest to ciasto pszenne rozsmarowane na cienkim placku, wypełnione mięsem mielonym i surowym jajkiem, a następnie złożone.
Również oferuje się słodycze takie jak lody, jogurty i smażone jamy (słodkie ziemniaki) spożywane z sokiem z cytryny i posypane chili w proszku. Na obszarach wiejskich dzieci mogą być widziane jedząc pieczoną kukurydze i trzcinę cukrową. Kenijskie dzieci lubią także przekąski w formie hamburgerów i frytek, które są sprzedawane w sklepach typu fast food.
Kenijczycy cieszą się jedzeniem w wielu międzynarodowych restauracji i sieciach fast food. Frytki z keczupem są niezwykle popularne, jak również kiełbasy, jajka czy kurczaki. Niestety większość barów i restauracji fast food znajduje się w Nairobi, czyli stolicy Kenii. Zatem wybierając się na safari trzeba wcześniej zaopatrzyć się w nasze ulubione jedzenie albo polubić kenijską kuchnię
Polecamy: Kenijskie napoje wyskokowe