Porady indyjskiej mamy - smażenie

Porady prosto z indyjskich kuchni moich przyjaciół. Gorąca linia: Kraków- Londyn i dla wszystkich, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę z tą cudownie aromatyczną kuchnią – garść wiadomości, które trzeba poznać!
/ 28.10.2010 00:52

• Jeśli masala (czyli mocno upraszczając – potrawka) przywiera do dna patelni, to znaczy, że ilość tłuszczu w potrawie jest niewystarczająca.
• Dodaj trochę rozgrzanej oliwy i pół łyżeczki sody oczyszczonej do ciasta, gdy robisz pakodas (indyjskie, smażone przekąski).
• Gdy używasz tartego kokosa, nie smaż potrawy zbyt długo

Polecamy: Porady indyjskiej mamy - sosy

• Gdy robisz paszteciki z ziemniaków, zawsze upewnij się, że są one dobrze ugotowane i ostudzone, zanim ich użyjesz. Najlepiej będzie, jeśli wstawisz ziemniaki na niedługi czas do lodówki. Dzięki temu nie będą lepkie.
• Przed smażeniem, puri mogą być zwinięte i wstawione między zwilżone, tetrowe ściereczki – zachowają świeżość. A jak wiadomo, najlepiej podawać je od razu po usmażeniu.

Polecamy: Jak upiec indyjski chleb?

• Aby sprawić, by puri stały się bardziej chrupiące, dodaj nieco mąki ryżowej do mąki pszennej na etapie ugniatania.
• Pakodas będą bardziej wyraziste, jeśli trochę mąki kukurydzianej dodamy do mąki gram, na etapie przygotowywania ciasta.
• Gdy zrumieniasz mięso na tłuszczu, używaj dużej i głębokiej patelni. To pozwoli się smażyć mięso szybko i uchroni przed rozpryskiwaniem tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA