Kokos

Kokos

Kokos jest doskonałą przyprawą do ciast, deserów ale także do słonych dań. Najbardziej popularnym produktem z kokosa są wiórki kokosowe, ale cały kokos oferuje nam znacznie więcej.
/ 07.10.2016 15:34
Kokos

Dużą popularnością zaczyna się cieszyć tzw. olej kokosowy, który pomimo swojej nazwy występuje w postaci stałej i wygląda jak białe masło. Możemy go używać do smażenia lub zamiast tradycyjnego masła lbo margaryny do smarowania pieczywa. Z powodzeniem zastąpi też masło do wypieków ciast, a nawet pieczeni. Olej kokosowy występuje w dwóch postaciach – rafinowany, który jest prawie bezwonny i nierafinowany tłoczony na zimno, który charakteryzuje się delikatnym, słodkim, kokosowym aromatem.

Olej kokosowy

Olej kokosowy jest bardzo atrakcyjny pod względem właściwości zdrowotnych. Zastąpienie spożycia masła i innych tłuszczy olejem kokosowym pozwoli na utratę nawet 0,5 kg wagi tygodniowo. Z tego względu polecany jest chorym na niedoczynność tarczycy i wszystkim tym, którzy mają problemy z obniżonym metabolizmem. Olej kokosowy zapobiega i leczy różne dolegliwości skórne, jest pomocny przy cukrzycy, wzmacnia włosy i paznokcie oraz odmładza i uelastycznia skórę. Przy zakupie oleju nie warto sugerować się pojęciami typu „extra virgin”. W przypadku oleju kokosowego taki termin nie występuje, a producent pod otoczką zdrowszego produktu chce ukryć jego wyższą cenę.

Woda kokosowa

Woda kokosowa jest kolejnym produktem, który można wykorzystać w kuchni. Można jej używać do sporządzania różnego rodzaju drinków, koktajli, ale także do urozmaicania smaku soków. Wodą kokosową jest płyn który znajduje się wewnątrz skorupy orzecha. Często mylona jest z mlekiem kokosowym. Woda kokosowa jest płynem o niezwykłych właściwościach. Jest bardziej odżywcza niż mleko, a ma mniej tłuszczu i złego cholesterolu. Dodatkowo lepsza niż przetworzone mleko dla niemowląt, ponieważ zawiera kwas laurynowy występujący jedynie w mleku matki. Wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie. Jego ciekawą właściwością jest to, że woda kokosowa stanowi tzw. uniwersalnego dawcę, ponieważ ma niemal identyczny skład jak ludzka krew. W krajach trzeciego świata gdzie nie ma funduszy na drogie kroplówki z solami mineralnymi używana jest również jako naturalny elektrolit.

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe jest głównym składnikiem azjatyckiej kuchni. Szczególną popularnością cieszy się w Tajlandii, Malezji oraz na Sri Lance. Jest jednym z podstawowych składników tajskiego curry, ale dodaje się je również do owoców morza, ryb i skorupiaków. Jest również bardzo częstym dodatkiem w kuchni brazylijskiej. Mleko kokosowe jest składnikiem wielu koktajli najbardziej popularnym jest Pina Colada. Mleczko jest dostępne w większości supermarketów, ale można je również zrobić samemu. Do jego wytworzenia używa się miąższu kokosu lub wiórków kokosowych i wody.