Przygotowanie tej przepysznej potrawy nie zabiera dużo czasu, dodatkowo jest szybkie i stosunkowo tanie.
Zobacz także: Jak w Egipcie gotuje się ryż
Pilau z jagnięciną
Składniki:
- 250g combra jagnięcego
- 200g ryżu
- 1 cebula
- 3 ostre papryczki
- 50g masła
- 400ml wody
- 4szt. goździków
- 1 łyżeczka szafranu nitek
- 4-6szt. owoców kardamonu
- sól, pieprz
- Jagnięcinę kroimy w cienkie plastry i podsmażamy w rondlu, na maśle.
- Dodajemy pokrojoną cebulę i papryczki, a następnie wsypujemy ryż i całość smażymy około 3 minuty.
- Obieramy kardamon z łupinek i tłuczemy w moździerzu. Całość doprawiamy goździkami, kardamonem i szafranem.
- Wlewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem do całkowitego odparowania ryżu.
Zobacz także: Zaskakujące owoce afrykańskie
Wegetariański pilau
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki, obrane, każdy pokrojony na 6 części
- 1 średni bakłażan, pokrojony na 6 części
- 200g marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki
- 50g zielonej fasoli szparagowej, pokrojonej na kawałki
- 4 łyżki masła
- 2 średnie cebule, pokrojone na plasterki
- 175ml jogurtu
- 2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 2 łyżeczki świeżego czosnku, zmiażdżonego
- 2 łyżeczki przypraw garam masala 2 łyżeczki nasion czarnego kminku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3 owoce czarnego kardamonu
- 3 laseczki cynamonu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1/2 łyżeczka laseczek szafranu
- 300ml mleka
- 600gryżu basmati
- 5 łyżek soku z cytryny
Wykonanie:
- Przygotowujemy warzywa. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy ziemniaki, bakłażan, marchewkę oraz fasolę, ciągle mieszając. Zdejmujemy patelnie i odstawiamy.
- Podsmażamy cebulkę, wlewamy jogurt, dodajemy imbir, czosnek, garam masala, 1 łyżeczkę czarnego kmniku, kurkumę, 1 kardamon, 1 laseczkę cynamonu, 1 łyżeczkę soli i sproszkowaną chili. Smażymy 3-5min. ciągle mieszając. Dodajemy podsmażone warzywa i jeszcze smażyć przez 4-5min.
- Zagotowujemy mleko z szafranem, ciągle mieszając. W rondlu z wodą podgotowujemy ryż z 1 łyżeczką soli, 2 laseczkami cynamonu, 2 owocami czarnego kardamou oraz łyżeczką nasion czarnego kminku.
- Odsączamy ryż, połowę przekładamy do miski, drugą część zostawiamy w rondlu. Do rondla z ryżem wkładamy warzywa. Dolewamy połowę soku z cytryny i mleka z szafranem.
- Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Podajemy na gorąco.
Zobacz także: Ryż w Meksyku