POLECAMY

Pilau - odświętna potrawa

W świąteczne dni na kenijskich stołach pojawia się potrawa o nazwie pilau. Jest to bardzo popularny ryż z mięsem i przyprawami, podawany jako danie główne w czasie ważnych świąt rodzinnychw Kenii i Tanzanii.
Pilau - odświętna potrawa

Przygotowanie tej przepysznej potrawy nie zabiera dużo czasu, dodatkowo jest szybkie i stosunkowo tanie.

Zobacz także: Jak w Egipcie gotuje się ryż

Pilau z jagnięciną

Składniki:

  • 250g combra jagnięcego
  • 200g ryżu
  • 1 cebula
  • 3 ostre papryczki
  • 50g masła
  • 400ml wody
  • 4szt. goździków
  • 1 łyżeczka szafranu nitek
  • 4-6szt. owoców kardamonu
  • sól, pieprz
  1. Jagnięcinę kroimy w cienkie plastry i podsmażamy w rondlu, na maśle. 
  2. Dodajemy pokrojoną cebulę i papryczki, a następnie wsypujemy ryż i całość smażymy około 3 minuty.
  3. Obieramy kardamon z łupinek i tłuczemy w moździerzu. Całość doprawiamy goździkami, kardamonem i szafranem.
  4. Wlewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem do całkowitego odparowania ryżu.

Zobacz także: Zaskakujące owoce afrykańskie

Wegetariański pilau

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki, obrane, każdy pokrojony na 6 części
  • 1 średni bakłażan, pokrojony na 6 części
  • 200g marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki
  • 50g zielonej fasoli szparagowej, pokrojonej na kawałki
  • 4 łyżki masła
  • 2 średnie cebule, pokrojone na plasterki
  • 175ml jogurtu
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 2 łyżeczki świeżego czosnku, zmiażdżonego
  • 2 łyżeczki przypraw garam masala 2 łyżeczki nasion czarnego kminku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 owoce czarnego kardamonu
  • 3 laseczki cynamonu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/2 łyżeczka laseczek szafranu
  • 300ml mleka  
  • 600gryżu basmati
  • 5 łyżek soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy warzywa. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy ziemniaki, bakłażan, marchewkę oraz fasolę, ciągle mieszając. Zdejmujemy patelnie i odstawiamy.
  2. Podsmażamy cebulkę, wlewamy jogurt, dodajemy imbir, czosnek, garam masala, 1 łyżeczkę czarnego kmniku, kurkumę, 1 kardamon, 1 laseczkę cynamonu, 1 łyżeczkę soli i sproszkowaną chili. Smażymy 3-5min. ciągle mieszając. Dodajemy podsmażone warzywa i jeszcze smażyć przez 4-5min.
  3. Zagotowujemy mleko z szafranem, ciągle mieszając. W rondlu z wodą podgotowujemy ryż z 1 łyżeczką soli, 2 laseczkami cynamonu, 2 owocami czarnego kardamou oraz łyżeczką nasion czarnego kminku.
  4. Odsączamy ryż, połowę przekładamy do miski, drugą część zostawiamy w rondlu. Do rondla z ryżem wkładamy warzywa. Dolewamy połowę soku z cytryny i mleka z szafranem.
  5. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Podajemy na gorąco.

Zobacz także: Ryż w Meksyku

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)