Składniki:
- 0,5 kilograma białej ryby np. łupacza
- 10 poszatkowanych ząbków czosnku
- pokrojona papryczka chili
- sok z 6 limonek
- sok z 6 cytryn
- sok z 2 pomarańczy
- 1/2 poszatkowanej czerwonej cebuli
- 1 łyżka cukru
- 1 dojrzałe awokado
- 1 słodki ziemniak
- kolby małej kukurydzy
Polecamy: Jak dobierać przyprawy do ryb?
Wykonanie:
W dużym naczyniu mieszamy cukier, sok z limonek, cytryny i pomarańczy. Dodajemy cebulę, czosnek, chili i rybę. Odstawiamy na minimum 8 godzin. Ziemniaka obieramy i gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Możemy go dowolnie pokroić w plastry lub kostkę. Kukurydzę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez kilka minut.
Rybę podajemy na talerzu z ziemniakiem, kukurydzą i awokado. Świetnie zastąpi polski tradycyjny obiad. Danie to możemy też już spotkać w restauracjach w Polsce i Europie.
Zobacz także: Czym są ceviche?