Peruwiańskie ceviche

Przekąski
Każdy kto miał okazję być w Peru, na pewno próbował tego dania. Ceviche to jeden ze sposobów na przyrządzenie ryb, które są tam bardzo popularne. Uwielbiany jest pstrąg, jednak do tego dania możemy użyć dowolnej białej ryby. Możemy do niej dodać pikantny sos lub sałatkę, które są nieodłącznym elementem kuchni peruwiańskiej.
/ 21.08.2012 16:04
Przekąski

Składniki:

  • 0,5 kilograma białej ryby np. łupacza
  • 10 poszatkowanych ząbków czosnku
  • pokrojona papryczka chili
  • sok z 6 limonek
  • sok z 6 cytryn
  • sok z 2 pomarańczy
  • 1/2 poszatkowanej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 słodki ziemniak
  • kolby małej kukurydzy

Polecamy: Jak dobierać przyprawy do ryb?

Wykonanie:

W dużym naczyniu mieszamy cukier, sok z limonek, cytryny i pomarańczy. Dodajemy cebulę, czosnek, chili i rybę. Odstawiamy na minimum 8 godzin. Ziemniaka obieramy i gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Możemy go dowolnie pokroić w plastry lub kostkę. Kukurydzę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez kilka minut.

Rybę podajemy na talerzu z ziemniakiem, kukurydzą i awokado. Świetnie zastąpi polski tradycyjny obiad. Danie to możemy też już spotkać w restauracjach w Polsce i Europie.

Zobacz także: Czym są ceviche?

Redakcja poleca

REKLAMA